Има опити да се внасят у нас чужди държавни доктрини с помощта на "мека сила" и хибридни тактики

Засилени опити на чужди разузнавания да влияят на процесите в България чрез прояви на "мека сила" и хибридни тактики, отчита годишният доклад за работата на ДАНС, публикуван на сайта на Министерски съвет

Според доклада има опити да вмешателство в различни сфери като политическата, икономическата, социалната, културната, религиозната и военната. 

От ДАНС отчитат, че араства ролята на глобалната мрежа и средствата за масова информация в контекста на опитите за влияние върху България от страна на някои държави чрез "мека сила", които се вписват в по-общата и придобила актуалност концепция за хибридна заплаха. 

В отделни случаи са налице опити за "изнасяне" на вътрешни проблеми към България и за реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси. Засилва се използването на субекти от неправителствения сектор като част от прилагания комплексен инструментариум за влияние и въздействие.

Не се споменава обаче кои субекти от неправителствения сектор или в полза на кои разузнавания работят.

Виж още: Внедряват агенти сред чиновниците да следят за националната сигурност

В доклада се казва, че близостта на Балканския регион и територията на Република България до основните зони на сблъсък на геополитически и регионални интереси предопределя актуалността на традиционните рискове, свързани с действия на чужди разузнавателни служби. 

Установената през 2015 г. тяхна активност на територията на страната е в пряка зависимост от външнополитическите приоритети на съответните държави и динамиката на геополитическите процеси в глобален план и в регионите на Черноморието и Балканите.

От ДАНС са констатирали конкретни действия за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие; разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация.

Виж още: Паравоенно формирование сформира спецбатальон за борба с бежанците

Противодействието на чуждите специални служби, осъществявано от Държавна агенция "Национална сигурност", включва комплексни мероприятия за предотвратяване и минимизиране на рисковете за националната сигурност, и за ранно сигнализиране за процеси и действия, съдържащи потенциал за негативно влияние върху националната среда, външнополитическите отношения и ангажиментите на страната ни в различни международни организации.

"Чрез прилагането на широк арсенал оперативни способи и средства не е допуснато осъществяване на посегателства срещу националната сигурност и/или са ограничени последиците от тях. С оглед вземане на адекватни решения на управленско ниво, получената информация систематично се обобщава, анализира и предоставя на държавното ръководство, министерства, ведомства и др. В хода на работата се осъществява постоянно и ефективно взаимодействие с аналогични съюзнически и партньорски служби, като и със структури на НАТО и ЕС", се казва още в доклада на ДАНС.