Колекторските фирми с обобщени данни за задлъжнялостта на българите

Задлъжнялостта на населението през последната година се увеличава, сочат данни от Асоциацията на колекторските агенции в страната.

Близо 1 млрд. лева дължат българите към доставчици на различни услуги. Сумата е с над 150 млн. лева повече спрямо първото полугодие на миналата година. 

Най-голяма е задлъжнялостта към мобилните оператори - само за първата половина на годината колекторските агенции са получили искане за събиране на 432 млн. лева. Средният размер на вземанията е 487 лева от потребител.

Очакванията на колекторските фирми са до края на годината дълговете на българите все пак да намалеят. Най-сериозно се гледа на изплащанията по ипотеки, както и на сметките към електроразпределителните дружества, тъй като следва изключване на тока.

Телекомите също преустановяват бързо предоставянето на услугата, но пък там има алтернатива - други оператори.

Задаващият се август бил традиционно труден месец за колекторските фирми заради отпускарския сезон.

Междуфирмената задлъжнялост у нас надхвърля 170 млрд. лв., като около 117 млрд. са в частния сектор. В началото на 2015-а беше отчетен близо 3 млрд. лв. ръст спрямо предходната година, а по данни на Българската стопанска камара (БСК) близо 1/3 от тези пари са в просрочие, т.нар. "лоши кредити".

Дългът между фирмите надхвърля 200% от брутния ни вътрешен продукт (БВП).

"Звучи стряскащо на фона на БВП, на другите макропоказатели, но трябва да имаме предвид, че колкото повече работи една икономика, толкова повече тези задължения ще растат. Просрочената част от тези задължения тежи в икономиката, тя ограничава възможностите за икономически растеж", коментира тогава зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Източник: Нова телевизия