25-годишната Калина Николова ни призовава да помогнем на 1000 души в нужда да получат достъп до чиста вода за пиене

Какво може да поиска една млада жена за 25-ия си рожден ден? Нова кола, скъпа чанта, някой шикозен тоалет, мотор... вариантите са много. Не и за Калина Николова. Тя иска нещо много по-различно - да помогнем на тези, които действително са в нужда. 

Калина от много години живее със семейството си в Хюстън, САЩ. Следвала е в Бостънския университет и сега работи като маркетингов специалист в технологична компания. За своя 25-и рожден тя призовава всеки един от нас да се замисли за проблема с липсата на вода. Нейната кауза е да събере 25 хил. долара, с които да помогне на почти 1000 души да получат достъп до чиста питейна вода. 

С помощта на тематичната онлайн платформа charitywater.org тя ни обяснява колко много можем да направим с едно малко дарение.

Нещата всъщност са много прости. Ако 100 души дарят по 250 долара или ако 1000 души дарят по 25 долара, или ако 5000 души дарят по 5 долара... всички тези пари ще могат да осигурят чиста вода на 833 души. 

Защо обаче трябва да обърнем внимание на този проблем?

Виж още: Реакцията на деца от Замбия, когато за пръв път пият чиста вода

Ежедневно по света умират по 1600 деца заради замърсената вода, която пият. Те просто нямат достъп до друга. Бактериите, които се намират в нея, са отнели живота на повече души, отколкото са жертвите на СПИН и маларията общо. Според данните на Световната здравна организация замърсената вода е причина за 6,3% от смъртните случаи по света. 

От това видео можете да научите повече за водната криза по света и опасностите, които крие тя за света:

Така че тези 5, 10, 25 долара, които всеки от нас може да дари чрез проекта на Калина, са от значение и могат да променят живота на почти 1000 души. 

Чисто математически тя изчислява, че ако в целия свят живеят 1 млрд. деца, а шансът едно дете да се роди гений е 0,01%, то 100 хил. са децата, които имат потенциал да бъдат гении в дадена сфера. 

Представете си какво би се случи, ако им бъде даден шанс за развитие? Ако нашите 25 долара изиграят такава роля?