Такава е активността на Николай Бареков - най-пасивният евродепутат от българската делегация, а и от целия ЕП, разказва Би Ти Ви

30 хил. лв. на месец заплата за работа няколко дни в месеца. Сигурна пенсия - поне 4000 лв. след пет години трудов стаж. Безплатни обиколки на Европа и света и почти 50 хил. лв. месечен бюджет за персонал, който да работи за теб. Секретарка, чиято заплата плаща друг.

И всичко това, без да носиш голяма отговорност и без да поемаш никакъв риск. Въпреки че звучи като утопия, това е едно от възможните обобщения за работата на евродепутатите.

Класацията на сайта MEPRanking.eu постави трима от българските евродепутати сред най-неактивните от представителите на всички 28 държави членки. Сергей Станишев, Андрей Новаков и Николай Бареков са на опашката по свършена работа.

Виж още: Бареков остава евродепутат, Бойко загуби делото срещу него

Същевременно Николай Бареков е единият от двамата "най-скъпи" евродепутати - обединението около бившия тв водещ е набрало 1 926 301 лв. за своята кампания, като точно толкова са и разходите. Това прави по 963 150,50 лв. за всеки от двамата представители в ЕП - той и Ангел Джамбазки, допълва Би Ти Ви.

Бареков е направил едно-единствено изказване

от трибуната на Европарламента, продължило 55 секунди. При обсъждането на бюджета на ЕС той иска пари за възстановяване от бедствията у нас с аргумента, че България е най-бедната страна в общността:

"Между 19 юни и 2 август опустошителни наводнения унищожиха най-бедната държава - членка на Европейския съюз. Резултатът е 15 загинали, унищожени са стотици къщи, а хиляди българи останаха без покрив над главите си.

Българското правителство изчисли загубите в държавата на около 30 млн. евро. Писах писмо до предишния председател на Европейската комисия г-н Барозу за извънредна помощ от фонд "Солидарност" в размер 20 млн. евро. Тази помощ все още не е отпусната.

Надявам се апелът на най-бедната европейска държава да бъде чут с новия бюджет. Това че няма бюджет за 2015 г. превръща в жертви граждани на Европейския съюз. Хиляди бедни семейства и пострадали граждани очакват вашата подкрепа.

Трябват ни пари, трябват ни реални помощи от Европейската комисия, защото в противен случай този бюджет жертва хора и такива подобни трагични казуси в бъдеще ще бъдат все по-чести."

Статистиката му за зададени въпроси и предложения в неформална обстановка е нулева, уточнява още Би Ти Ви.

Как работи "българският отбор"

Всички 17 български евродепутати са задали общо 40 въпроса. За сравнение - само един представител на Малта е задал над 200 въпроса. Това отбеляза в предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин" Мария Капон, която е ръководила парламентарната делегация в ЕП през 2005-2007 г. преди присъединяването към ЕС.

Българският отбор има средна оценка и е видно, че има много работа за вършене, коментира тя. Несъгласие с прочита на статистиката обаче изрази бившият евродепутат Димитър Стоянов.

"Всички тези класации се правят на количествена база,

а не на качествени резултати. Можеш да си вземеш асистент, който да бълва и входира въпроси за всякакви незначителни неща. Можеш дори да му плащаш по-висока заплата от своята собствена", обясни той.

"Всеки се възползва от тези 21 хил. евро. Преди четири години един евродепутат беше водещ на сутрешен блок. След четири години и вие може да станете евродепутат", продължи Стоянов, като се обърна към водещия Антон Хекимян: "Кажете с ръка на сърцето дали няма да ги ползвате."

Капон отбеляза, че Сергей Станишев, който е на едно от последните места в класацията, е и лидер на Партията на европейските социалисти - и подчерта: "Хората, които се занимават с политическа дейност, имат по-малко време, друг е въпросът защо партиите позволяват това."

"Най-добрият ни евродепутат - може би не е много престижно да се каже, че това е депутат от ДПС, - е на 159-о място. Искра Михайлова е председател на Комисията за регионално развитие и е най-високопоставеният евродепутат от българската делегация”, посочи още Мария Капон.

В тройката на най-активните родни евродепутати са още Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ (190-о място) и Ангел Джамбазки от ЕКР/ВМРО (239-о място).

В целия Европарламент първи по активност са Никола Капуто и Марк Тарабела от левицата и националистката Мара Бизото.

Източник: Би Ти Ви