Гражданин е успял да спаси част от тях

Чистачка в столичната следствена служба е изхвърлила в контейнера документи по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това установи проверяващата комисия, назначена по спешност от главния прокурор Сотир Цацаров. 

Чистачката е дала писмени обяснения по проверката и е заявила, че е изхвърлила два чувала с нарязани на машина листове. 

"Не ѝ е направило впечатление да има изхвърлени цели документи", пише в доклада на проверяващата комисия, оповестен снощи. 

В понеделник столичният следовател Бойко Атанасов показа пред Би Ти Ви, че в боклука до следствието има изрезки от документи по скандалното дело и намекна, че е започнало унищожаване на доказателства, след като обявил, че в службата действа шпицкоманда, която изнудва разследвани. 

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров обаче нарушения не били открити, а само организационни пропуски. 

"Няма нито едно унищожено доказателство. Да се твърди подобно нещо значи да се твърди, че има престъпление, а това е унизително", заяви Цацаров. 

Виж още: Цветан Василев: Почти няма знаково дело след 2012 г., което да не е поръчково (видео)

Той обясни, че в контейнера са хвърляни копия, оригиналите били в съда. Копията били направени по време на извънреден труд, положен от деловодители, които подреждали документи на 19 февруари. Два дни по-късно били нарязани на машина, а на следващата сутрин изхвърлени от чистачката. 

Междувременно от Протестна мрежа съобщават, че гражданин е спасил от унищожаване изхвърлените през уикенда документи, между които и такива по аферата КТБ, от контейнера за отпадъци на столичното следствие на бул. "Монтевидео" в София. Документите са се намирали все още в отпадъците, няколко часа след репортажа на Би Ти Ви, въпреки уверенията на главния прокурор.

"Изхвърлянето на сериозно количество документи е станало през уикенда след разкритията на следовател Бойко Атанасов от миналата седмица, че в прокуратурата действа специален отдел за работа по делата, които са свързани с политици, и че по тях има намеса на висшестоящи магистрати, включително и на главния прокурор Сотир Цацаров", пишат в писмо до медиите от ПМ.

Виж още: Грешки в списъка на синдиците за КТБ​

Гражданинът е приложил снимки на документите, от които се виждат описи на доказателства по делото за КТБ, копия от договори за продажба на дружествени дялове, разпечатки от телефони и др. Някои от документите са с оригинален подпис със синьо мастило. Запазени са няколко кутии с изрезки, които е невъзможно да бъдат прочетени в този вид, а за сглобяването им трябват сериозни усилия.

Документите ще бъдат запазени за да бъдат предадени на европейските експерти, които се очаква да пристигнат в прокуратурата, за да бъдат проверени от тях.

Dokumenti po deloto za falita na ktb v bokluka 1

Dokumenti po deloto za falita na ktb v bokluka 2