Припомнете си и съветите на МВР как да пазим горите от огън

Предупрежденията за опасност от пожари през първата половина на август са ежедневни. Само през изминалото денонощие възникналите огнища в страната са близо 250. В началото на седмицата огнената стихия над Драгоман изпепели 3500 дка сухи треви и храсти плюс 500 дка боров масив, а в района на Брезник - около 250 дка борова гора, както и почти 400 дка сухи треви и храсти. 

Червеният индекс за пожароопасност върху картата на България тази сряда, 12 август, се запазва на места в повече от половината областите на страната: Видин, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Сливен, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Перник и София-област.

Червеният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони, припомня агенция "Фокус". Огънят е труден за овладяване, а действията по погасяване се ограничени по фланговете. Възможна е само индиректна намеса, насочена срещу предните фронтове на пожарите.

На отделни места в областите Видин, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен рискът за възникване на пожари също е висок, показва справката от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

При тази степен на предупреждение от НИМХ апелират хората да бъдат изключително бдителни и готови да предприемат действия, за да се предпазят при бързо развиващ се пожар. Изисква се проявяване на изключителна бдителност и незабавно уведомяване на противопожарните служби за всеки огън.

Оранжев индекс за пожароопасност е обявен за цялата Северна и Източна България, както и част от Западна - в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, София-област и София-град, както и на места из централните области Пазарджик и Пловдив.

Оранжевият индекс означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на огъня е невъзможно да се овладеят от наземни екипи, поради което се налагат въздушни атаки със забавящ агент (retardant).

Виж още: В сезона на горските пожари - какви правила да спазваме

Източник: Focus-news.net