За дейностите, свързани със спирането на четирите "малки" блока на атомната електроцентрала, вече са похарчени около 200 млн. евро

Около 200 млн. лева са похарчени до момента за дейностите, свързани със спирането на четирите "малки" блока на АЕЦ "Козлодуй" - но основните разходи  тепърва предстоят, съобщи пред БНР изпълнителният директор на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров. 

"Почти приключваме със съоръженията в Машинна зала. Всичко минава през радиологични изследвания и тогава се изнася от площадката. Освободили сме реакторите от всички допълнителни елементи, които останаха, след като преместихме горивото. В момента са празни - няма нищо в тях, освен облъчен метал. Опира се до рязане на метална конструкция, което не е толкова скъпо", обясни той и изчисли, че за рязане на тези съоръжения ще са необходими около 100-тина млн. евро.

Виж още: Плащаме 550 млн. евро на Русия заради АЕЦ "Белене"

Рязането на самите реактори започва най-рано след три години, а изпълнител и технологии още не са избрани, добави Петров. В момента се режели само периферни съоръжения - по-слабо зацапани системи.

Според него част от старото оборудване може да бъде продадено:

"Скоро унгарската централа закупи оборудване - дизелите, от нашите блокове. Даже имат намерение да закупят и останалите. От Машинна зала, ако успеем да реализираме всички продажби, можем да спечелим около 15 млн. лв."

Разглобяването на оборудването трябва да става в специализиран цех, който ще е готов догодина, уточни още Петров. Тогава трябва да бъде готов и плазматронът, където радиоактивните материали ще бъдат приготвяни за погребването си в специално хранилище за средно- и нискорадиоактивни отпадъци, което трябва да заработи през 2021 г. Изпълнителят на строежа му е избран, но няма подписан договор.

"Това е изискване вече - за да правиш VII блок, трябва да имаш управление на отпадъците. Не е като едно време: Хвърляй, пък после ще му мислим..."

Виж още: Няма да строим нови ядрени мощности в следващите 10 години

Източник: BNR.bg