На какво да се осланяме, ако решим да поверим детето си на детегледачка

Масово се търсят детегледачки в България, но за сметка на това има остър недостиг на добри и подготвени кадри. Това става ясно от думите на собственика на агенция за детегледачки Мирела Лазарова пред "България он еър".

По нейни думи особено този месец, покрай допълнителната грипна ваканция, интересът към детегледачките е бил доста засилен. Лазарова съветва при такива екстремни ситуации хората да се объръщат към близки роднини или самите те да ползват отпуск, защото на агенцията са ѝ нужни между 7 и 10 работни дни, за да направи професионален подбор за конкретното семейство.

"Подборът на детегледачки при нас се извършва с набор от документи и специализиран психологически тест от наш психолог, проверява се историята на детегледачките при предишни работодатели. Имаме 3-4 месеца гратисен период и ако не се спогодят със семейството, се търси нова детегледачка", пояснява Лазарова.

Тя обяснява, че всяка една жена има работно досие, с което рисковете са сведени до минимум. Въпреки това не отрича, че има и самозвани детегледачки, при които има повече рискове.

Детският психолог Димитрина Проданова е на мнение, че никога няма гаранция дали в първите месеци детегледачката ще бъде себе си и препоръча да не подценяваме интуицията на децата ни.

"Хората не трябва да бъдат прекалено предоверяващи се на този човек. Когато търсим детегледачка, много е важно ценностната й система да пасва на нашата. Има ли разминаване в това, което е важно за нас и за нея, това не е нашият човек", категорична е Проданова.

За да попаднем на правилния човек трябва да имаме и късмет, а най-добрият вариант е да се доверим на инстинкта на самото дете и на майката. 

"Трябва да е интелигентна жена, която да има отношение към възпитанието на детето, но и да го обича", казва още Мирела Лазарова.

Източник: "България он еър"