Жан-Клод Юнкер обеща, че ще помогне за премахването на "напълно неприемливата" продажба на хранителни продукти с по-ниско качество

Брюксел призна, че има двоен стандарт за качеството на храните, които се продават в страните - членки на ЕС, и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща, че ще помогне за премахването на "напълно неприемливата" продажба на хранителни продукти с по-ниско качество, предадоха информационните агенции. 

Това стана по време на пресконференция със словашкия премиер Роберт Фицо, който беше на визита в Брюксел. Основната тема на разговора е била по-нискокачествените храните, които жителите на държавите - членки на ЕС от Източна Европа, са принудени да консумират в сравнение с тези в западната част на Стария континент. 

Словакия подаде тази кампания, докато беше ротационен председател на ЕС през втората половина на м.г. Към нея се присъединиха другите страни от Вишеградската четворка, България и Румъния. Многобройни изследвания показаха, че в новите страни от ЕС големите хранителни фирми продават продукти с различно качество от това в другите държави. 

Не ми харесва идеята в Европа да има втора категория граждани, заяви вчера Юнкер и се ангажира ЕК да изготви скоро нови практически указания, които да помогнат на националните власти в прилагането на европейските директиви за защита на потребителите. 

"Нямаме време за губене. Ако предложим ново законодателство, ще минат години, преди то да започне да действа, но дори ЕК да реши, че трябват нови закони", обясни още председателят на ЕК. 

Той обеща на Фицо "да сложим край на този дискриминационен начин за доставка на храни за словашкия народ". Според действащите европравила производителите могат да променят съставките на продукти, предназначени за различни държави от ЕС, като са длъжни единствено да упоменават на етикета на опаковката съдържанието на стоката.

Двойният стандарт в храните е изключително сериозен политически проблем, заяви министър-председателят на Словакия Роберт Фицо и изрази задоволство, че ЕК признава за съществуването му и се ангажира да го реши.

"Не говоря само от името на Словакия. Става дума за 65 млн. души в страните от Вишеградската четворка. За нас е недопустимо един и същи шоколад в Австрия да е с по-добро качество въпреки еднаквата цена. За някои въпросът може да изглежда смешен, но не и за хората, които купуват консерва свинско, в която всъщност има пилешки остатъци... Някои големи международни компании вече започнаха да променят поведението си и ако ЕК се присъедини към нашия натиск, убеден съм, че скоро повечето вредни практики ще изчезнат", заяви той. 

Анализи, направени наскоро в България, показаха, че в поне 7 от 31 изследвани продукта, купени от едни и същи вериги у нас и в Австрия и Германия, има големи разлики в съставките.

Източник: в. "Сега"