Въпреки недоволството на Турция и заплахите срещу германски депутати, Бундестагът прие резолюция, признаваща геноцида срещу арменците

Турските власти са предприели мерки по сигурността в консулството на Германия в Истанбул заради протестите срещу резолюцията на Бундестага за арменския геноцид, предаде "Дойче веле".

Полицията е отцепила германското консулство в Истанбул. Затворена е улицата, водеща към сградата. На нея са разположени водни оръдия. Тези мерки са приети във връзка с това, че няколко десетки протестиращи по-рано проведоха акция пред сградата на консулството. Протестът е срещу обявената от германския Бундестаг резолюция, признаваща геноцида над арменския народ от началото на миналия век. 

Вчера Германия окачестви като геноцид престъпленията срещу арменците по време на Османската империя, въпреки предупрежденията от турска страна, че това ще доведе до сериозно охлаждане на отношенията между двете държави.

Документът беше приет само с един глас против и с един въздържал се. Във вота не участваха народните представители от крайната левица - Ди Линке.

Виж още: Признахме масовото изтребление над арменците

По време на разискванията, които продължиха повече от час, всички застанали на трибуната депутати изрично подчертаха, че резолюцията в никакъв случай не може да се приема като присъда срещу днешна Турция. Историята обаче трябва да се познава, събитията да бъдат наричани с истинските им имена, за да се извадят поуки и никога повече да не се допускат подобни трагедии.

Председателят на Бундестага проф. Норберт Ламерт подчерта, че днешното турско правителство не носи отговорност за събитията по време на Първата световна война. Той остро осъди многобройните заплахи за разправа и дори за убийства, отправени към германски депутати и особено към тези, които имат турски корени.

Междувременно германските медии съобщиха, че в навечерието на вота в Бундсестага турският президент Ердоган се обадил на канцлерката Меркел по телефона. Той апелирал към “здравия разум” и отправил недвусмислена закана, че ако резолюцията бъде приета, това ще доведе до влошаване на двустранните отношения.

Виж още: 101 години от Арменския геноцид

Преди дни такава позиция изрази в телефонен разговор с Меркел и новоизбраният турски премиер Бинали Йълдъръм, наричайки документа "смешен". Предупреждението му от днес преди гласуването в Бундестага беше, че той ще е "истински тест за приятелството между натовските партньори Турция и Германия." Щяло да е ирационално, ако немските депутати гласували резолюцията.

Турция продължава да не желае да признае съществуването на геноцид над арменците, въпреки че има официално разграничаване между турската държава и Османската империя. 

Между 1895 и 1921 г. са избити над 1,5 млн. мъже, жени и деца, а хиляди други са изселени. През този период много арменци се преселват в България.

Виж още: Фатих Акин и новият му филм за арменския геноцид

Източник: "Дойче веле", "Клуб Z"