Кандидатпрезидентската ни двойка събра негативната енергия, насочена към ГЕРБ, коментира той пред Националната среща на партията и предупреди: "Комунистите никога не са били глупави, те са били подли, брутални, безкомпромисни и конспиративни"

Не бяхме подготвени за коварството на БСП, кандидатпрезидентската ни двойка събра негативната енергия, насочена към ГЕРБ, коментира премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред Националната среща на партията си в неделя сутринта, преди на "Дондуков" 2 да влеза новият президент Румен Радев.

"Искам да благодаря на Цецка Цачева, защото тя изнесе тежка кампания, в която правителството не участваше. Тя и Манушев - но него не го жаля, защото е военен, - събраха цялата негативна енергия, която имаше към ГЕРБ. Ние обаче бяхме неподготвени от коварството на БСП", поясни той.

Според него БСП не е научила нищо ново въпреки над 100-годишната си история и неслучайно конгресите им са 45 и повече. "Това е партията, която е убивала и взривявала. Защото не са се научили, защото действат по един и същ начин. И всички атаки, които използваха срещу Цачева... да не би пък те да са големи хубавици там", заяви Борисов и подчерта, че това е партията, която правила лагерите Белене, Ловеч, Скравена.

"Сиреч, тази е истинската същност да БСП - да руши, да взривява линии, да взривява църкви. Сега се кръстят и целуват патриарха. Тяхната метаморфоза е чудовищна. Виждате докъде вчера стига г-жа Лъжа, да ме извиняват, че са дами, ама не могат да лъжат така безогледно... Ние в ГЕРБ бяхме демократи, бяхме широко скроени, бяхме европейци. Отговори ни се с целеви мръсен удар, хибриден."

Борисов заяви, че в понеделник ще иска и от Европейската комисия становище дали и коя европрограма ще бъде спряна. Защото от БСП са крали, крали, крали и знаят, че фондовете винаги ги спират, като са на управление, поясни премиерът в оставка.

По думите му от БСП си знаят капацитета. "Те знаят, че след управление на БСП следва разруха. Финансова, икономическа, всякаква... Крадецът вика: дръжте крадеца. Ако ги допуснем на изборите да са първи, фондовете винаги ги спират. Тя отсега казва: ама щели да спрат фондовете, отсега да знаете, че ще е заради Борисов. Вие като дойдете, ви ги спират, ние като дойдем - един месец след това ги пускат. Факт, безспорен, написан", коментира Борисов заявеното на Корнелия Нинова ден по-рано пред Националния съвет на БСП.

Лидерът на ГЕРБ припомни и какво са заварили след мандата на БСП преди две години - 5,3 млрд. резерв, а сега е 14,5 млрд. лв. Платихме вересиите и на синьото правителство преди нас, и на червеното преди нас, каза той.

Според Борисов няма разлика между фашисти и комунисти: "Една лъжа повторена 100 пъти става истина, както е казал Гьобелс. Всеки ден лъжат, а ние сме принудени да се обясняваме на крадците. Всички те и Корнелия Нинова пляскаха преди две години при избирането на шефа на ДАНС. Над 100 години вкарват държавата в национална катастрофа и искали сега да се променят. И ние ще се променим."

Той определи и нагнетяването на общественото мнение в Харманли като хибридна война: "Хибридно ни подготвиха. Ние не очаквахме такъв подъл натиск по Харманли. Изведнъж - страшна бежанска вълна. Те не бяха виждали жив бежанец... Минаха изборите и няма един бежанец", поясни той. По думите му това е правено целево, умишлено, за да се знае за какво да се готвят.

"Комунистите никога не са били глупави, те са били подли, брутални, безкомпромисни и конспиративни. Това може да очаквате от тях. Да си видят колко строителни компании имат", коментира още лидерът на ГЕРБ пред актива на партията и предупреди:

"И вляво, и вдясно всички вече са на вълната, че са самодостатъчни и единствени. Те са 10 години след нас в мисленето, защото и ние бяхме такива, сега доста опит понатрупахме, а и много отговорност ни легна на плещите... Всички слабости са за нас, а където има успех, е за партньорите - е, няма да има повече такава възможност. Това е опорната им точка - Бойко Борисов и Кунева, Бойко Борисов и Ненчев. Удряха, защото си мислеха, че могат да направят нещо с ГЕРБ без Борисов, ама само така си мислят."

Министър-председателят в оставка посочи, че отношенията между страните в световен мащаб са поляризирани и това е опасно за България. По думите на Борисов сферите на влияние ще се менят. Относно заявките на БСП за балансирана политика с Русия той обясни, че те няколко пъти са излъгали за Южен поток, за Белене.

"Владимир Путин 90 млн. ни опрости за Белене, след проведен политически разговор. Той изпрати военните кораби да се ремонтират във Варна. 40% повече туристи ще има тази година. Кое ще балансират повече?", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заключи: "Все по-хубави градове имаме, все по-добро място за живеене ставаме. БВП се увеличава, туризмът се развива, но остава едно чувството за неудовлетвореност. Трябва да убедим хората, че това, което правим, е за тях - справедливо и честно е. Поведението на всеки се следи и става поведение на партията. Трябва да бъдем сред хората, защото това е най-добрата социология."

Източник: агенция "Фокус"