Според българския премиер страната ни все още не е готова за Шенген и еврото

Българският премиер Бойко Борисов продължава да влиза в ролята на буфер в отношенията между ЕС и Турция, като предаде на германския канцлер Ангела Меркел посланията на президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. 

"В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара", това съобщил Борисов на Меркел, канцлера на Австрия Кристиан Керн и премиерите на Словения и Хърватия Миро Черар и Тихомир Орешкови. Вчера те разговаряха повече от два часа в лятната резиденция на германското правителство в Мезебер при "закрити врати" в събота, пише в. "Сега". 

"Не сме готови за Шенген"

Борисов очаква България да получи от Германия и от другите членки на ЕС финансова подкрепа заради проблемите с бежанците, приемане в Шенген и покана за "чакалнята за еврото". Според него започването на процедурата за влизане в еврозоната е политическо решение, което би било добро за България. И макар че смята, че сега не му е времето, изтъкна, че България трябва да влезе в Шенген, защото отговаря на всички условия за членство. 

"Към днешна дата ние покриваме критериите. А Шенген дори в момента не е изгоден за България, но темата стои, а колегите са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други страни", обясни вчера Борисов.

След разговорите си на най-високо равнище в Анкара в петък, където си водеше записки по посланията на президента Ердоган, в събота Борисов изложи пред Меркел тревогите си, че ако ЕС влоши отношенията си с Турция, България ще бъде залята от бежанска вълна. 

"Никога не съм си поставял за цел да бъда вестоносец, но понякога съдбата си прави шега с хората и така се оказа, че ние, решавайки своите проблеми и търсейки изход за нас, нашият глас и възможност да говорим и с двете страни - Турция и Европа, върши работа в момента", каза премиерът.

"Предадох на канцлера Ангела Меркел, това за което разговаряхме с президента Ердоган и премиера Йълдъръм. На границата със Сирия се води война. Разрушенията са страховити. Но в същото време някои страни, особено от Вишеградската четворка, са категорични, че няма да приемат мигранти. Ние също искаме да запазим принципите на влизане в ЕС само през официалните КПП-та само след сериозни проверки", обясни Борисов след завръщането си в България. 

Той е заявил, че "в бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара". Борисов, Меркел, канцлерът на Австрия Кристиан Керн и премиерите на Словения и Хърватия Миро Черар и Тихомир Орешкович разговаряха повече от два часа в лятната резиденция на германското правителство в Мезебер при "закрити врати". 

На срещата в Германия Борисов е изложил исканията на Турция за отпадане на визовия режим, както е заложено в споразумението с ЕС. Анкара вече неведнъж заплаши, че ако през октомври ЕС не премахне визите за турски граждани, ще престане да задържа бежанците на своя територия, ще ги пропуска към Европа и няма да приема обратно нелегално влезлите.

"В момента това, което правят колегите (в Турция), е да препятстват нова вълна от над 2 милиона мигранти от областта на Алепо. Като прибавите над 3 милиона тука в Турция, немалка част в Истанбул, действително ние в Европа трябва да си направим ясна оценка... докога Турция ще успява да ги спира?", разсъждава Борисов.

Според него всички са наясно, че Турция в този момент не може да стане член на ЕС, но в знак на добра воля ЕС би могъл да облекчи визовия режим за турския бизнес и за държавните служители, а от своя страна Анкара трябва да продължи да възпира бежанския поток. 

Борисов вероятно има предвид българския модел на визови отстъпки. В момента България, която е част от ЕС, но е извън Шенген, е осигурила облекчен режим за определени категории турски граждани. Турските дипломати влизат в България без виза по силата на междуправителствена спогодба, обнародвана у нас на 1 юли 2007 г. 

Спогодбата предвижда и улеснена процедура за бизнес визи. Те се издават в срок до 48 часа с право на престой до 30 дни. На представители на фирми и на банки с постоянни презгранични делови контакти пък се издават многократни входни визи с валидност една година и право на престой до 30 дни при всяко влизане - при представяне на документ, издаден от търговската палата или от Асоциацията на търговските банки, на които са членове. 

Не е ясно как участниците в срещата при Меркел са реагирали на идеята на Борисов за визите. През май високопоставен източник от ЕС, пожелал анонимност, коментира пред "Гардиън", че е малко вероятно безвизовият режим да бъде въведен незабавно за 79 млн. турски граждани. Според него компромисен вариант би бил първоначално да отпаднат визите за определени групи турски граждани, например студенти, бизнесмени и притежатели на паспорти с биометрични данни по стандартите на ЕС.

Междувременно Турция постави ново искане спрямо Германия - да се откаже от признаването на арменския геноцид, като настояването е правителството на ФРГ да поясни, че "геноцид" няма юридическо значение. 

В противен случай Турция няма да даде достъп на гeрмански депутати до военната база в Инджирлик. 

Турската страна иска ни повече, ни по-малко правителството на Германия да се дистанцира от резолюцията на парламента, която призна, че през 1915 г. Османската империя е извършила геноцид срещу собственото си арменско население, коментира турски дипломат пред "Шпигел".

"Можем да живеем с това, че Бундестагът прие такава резолюция, но федералното правителство трябва да поясни, че "понятието "геноцид" няма юридическо значение", заявява още дипломатът. 

Освен това "турското правителство иска кабинетът на ФРГ да се дистанцира от резолюцията на най-високо равнище - най-добре това да направи външният министър Франк-Валтер Щайнмайер или канцлерката Ангела Меркел", пише изданието и допълва, че според дипломата най-добре е даже Меркел да посети Анкара. 

Източник: в. "Сега"