ГЕРБ реши да продължи с втори кръг от преговори без ДПС, ББЦ и "Атака"

Отчетохме резултатите от изборите с общинските ръководства. Народът ни зададе задача, която дори математиците не могат да решат в момента. Това, което повечето хора в България си мислят е, че изборите са неизбежни. Ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е безпринципно правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след приключилата среща на членовете на изпълнителната комисия на ГЕРБ. 

Ние гледаме много отговорно на това. Не е честно през няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява в дълг да съставя служебно правителство, посочи лидерът на ГЕРБ. 

Реформаторите са на първо място

Можем ли да нарушим, това което сме заявили предавателно по време на предизборната кампания, е най-големият въпрос, посочи лидерът на ГЕРБ. По думите му взето е решение да бъдат проведени още едни консултации с четирите партии – като реформаторите са на първо място. Реформаторите са единственият неоспорим наш партньор въпреки проблемите, които има там, заяви Борисов. 

Освен с Реформаторския блок през тази седмица ГЕРБ ще проведе консултации още с БСП, "Патриотичния фронт" и АБВ, обяви той. 

Без ДПС, ББЦ и "Атака"

С ДПС, ББЦ, Атака няма да има повече преговори, заяви още Борисов. 

Единственото нещо, което ни казват от Брюксел е направете си стабилно правителство. Другият понеделник в 11 часа пак ще се съберем, когато имаме до голяма степен изчистена позиция, с кой може да управляваме. До тогава поне за партията трябва да имаме изчистена концепция, коментира още той. 

Преговорните екипи с експертите ще водят втория етап от преговорите, Борисов ще присъства, когато се подготви коалиционното споразумение, заяви самият той. 

Не мога да говоря, от името на другите партии и да подклаждам напразни надежди, заяви Борисов на въпрос очаква ли БСП да проявят разум и да ги подкрепят.

Виж още: Росен Плевнелиев: България има нужда от стабилно правителство и работещи институции