Министерският съвет продължава да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство

Премиерът Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщиха от правителствената информационна служба.

В писмото си до народните представители Борисов заявява, че Министерският съвет продължава да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Пресконференцията

На пресконфернция в централата на ГЕРБ след изборите Бойко Борисов обяви, че подава оставката на правителството. Това се случва след загубата на кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент Цецка Цачева и Пламен Манушев във втория тур на избори.

Изявлението си той направи, заобиколен от членовете на кабинета си и ръководството на ГЕРБ.

"От резултатите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство и не само не могат да се правят реформи, но и бюджетът не може да мине - каза Борисов. - Само с част от Реформаторския блок ГЕРБ няма как да имат мнозинство в парламента. Още в първия работен ден на парламента ще депозирам оставката на кабинета."

Не само не могат да се направят реформи, но не може да се приеме и бюджетът, предупреди премиерът, но увери, че не тласкат страната към политическа криза. От резултатите от президентските избори имаме ново мнозинство, констатира Борисов.

Борисов поздрави избрания за президент Румен Радев. Поздрави и ДПС, които по негови думи са се постарали много за победата на опонента на Цачева, поздрави и БСП. Лидерът на ГЕРБ не пропусна да благодари на хората, подкрепили кандидата на партията Цецка Цачева.

На няколко пъти той намекна, че вече има ясно изразена анти-ГЕРБ опозиция от БСП, ДПС, Обединените патриоти и ДСБ. 

Часове по-рано Борисов даде изявление и пред училището в Банкя, където е неговата избирателна секция, а заради думите му в ЦИК бяха подадени жалби, че е агитирал в деня на балотажа: