В парламента лидерът на ГЕРБ предупреди ръководствата на партиите да не да забравят, че стабилността на държавата стои над всичко

От няколко месеца са започнали действия, концентрирани в звеното за борба с контрабандата и корупцията, изградено от НАП, митниците, ГДБОП и ДАНС, под наблюдение на прокуратурата, заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блицконтрол. 

"От начина, по който бяха конструирани - по цигари, меса, захарни изделия, петрол, - се видя, че почти във всички сфери в различни степени има несъвършенства, или умишлено така са направени закони и наредби, че лобитата, които са ги движили, са създали на практика възможност за изключително неефективна дейност", коментира министър-председателят. 

Борисов даде за пример горивата, където една агенция поставя пломбите, а друга контролира. Фирми, които нямат нищо общо с държавата, пък поставят "техни си" пломби. 

24 часа в момента се работи по всички данъчни складове, защото някак си пък те са останали в законите и наредбите, без да бъдат регламентирани дейностите им, добави премиерът. Той съобщи на депутатите, че

на 7 септември в парламента ще бъдат внесени промени в законите,

които да затегнат контрола над данъчните складове: "Първо, за цветните горива, за данъчни складове - защо да са извън контрола? Внасяме промени, които всичко това ще урегулира и ще има много добър ефект."

Краде се от акциз, краде се от ДДС, допълни той. По думите му в знайни и незнайни бензиностанции имало стотици тонове оцветено гориво.

Виж още: Борисов: Всеки яде зелника, ако му се даде

Ако бъдат одобрени законодателните промени, Борисов обеща да бъдат спестени стотици милиони левове в близките месеци. Този четвъртък той има среща с концесионерите на петролните и газови находища.

Надявам се в най-скоро време в нашето Черно море от "Хан Аспарух" да започне проучването за добив на природен газ и петрол, каза Борисов и изтъкна, че Румъния харчи едва около 10-12% вносен газ, защото произвежда собствен.

Виж още: Приоритетите на депутатите през есенния политически сезон

На брифинг извън пленарната зала на парламента лидерът на ГЕРБ предупреди

ръководствата на партиите да не да забравят, че стабилността на държавата стои над всичко

"Пожелавам на парламента успешен политически сезон. Очаквам двете коалиционни партии ГЕРБ и Реформаторският блок, както и партиите, които ни подкрепят - АБВ и ПФ, да направим така, че септември да не е само предизборен, но и работен месец, а поставените амбициозни цели да се финализират", заяви Борисов след срещата си с "реформаторите" в Народното събрание.

По думите му местните избори, които са изключително важни за всеки български регион, не биха били важни, ако се развали стабилността на държавата.

Затова резултатите от тях - на ГЕРБ и РБ, броят на кметовете, на политически съветници, мнозинствата, ще ги тълкуваме като препотвърждаване на стабилността на правителството, обясни Бойко и коментира, че

ако се представят слабо, това би било лош сигнал за работата на правителството

Според премиера общият резултат на изборите трябва да гарантира стабилност независимо коя партия печели в регионите, както и че управлението в момента е безалтернативно.

"Никой от нас не е самодостатъчен и трябва да проявим максимално внимание и да си мерим приказките. Затова и решението, което взехме, министрите, включително аз и вицепремиерите, да не участват в предизборната кампания, гарантира по-добрата работа на правителството през този период", поясни Борисов.

Министър-председателят увери, че ще водят толерантна кампания и ще бъдат максимално тактични в отношенията си, поне на ниво управление на двете партии.

"Щабовете по места изграждат своята стратегия. Има места, където имаме общи кандидати", уточни той, като заяви, че на ниво "ръководство" не трябва да забравят мисълта, че стабилността на държавата стои над всичко.

Източник: БНР; ГЕРБ