Премиерът коментира най-важните теми от последния месец

Няма да се кандидатирам за президент, целта ни е 4-годишен мандат на правителството. Това заяви пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. Работим много, вече сме в стабилност, това го казват цифрите, категоричен бе в първия работен ден на Новата 2016 година министър-председателят.

В интервю за в. "Труд" пък Борисов посочи, че в главата си има 5 възможности за кандидатура за президент от страна на ГЕРБ, като още не ги е споделял с хора от партията. По думите на премиера конкретното решение ще бъде взето юни-юли, в зависимост от това какво е положението в страната. 

Относно паниката с газа

"След онази студена зима българинът е малко мнителен, когато се каже руският газ - в случая "Газпром" и Русия няма никаква вина, коментира той ситуацията с доставките на газ от "Газпром" за "Овергаз". Много ми е странно - някой искал да открадне бизнеса на някого си", възмути се за коментарите по темата Борисов.

"Считате ли, че е нормално да изправиш държавата на нокти в 18,30 на 31 декември. Ако не бяхме подписали типовия договор, при минус 15 градуса хиляди домакинства остават на студено", заяви Борисов.

"На 31 след обяд да дойде такова писмо от "Овергаз" до нас относно гарантиране на доставки на природен газ. Когато някой се обръща към теб с молба, това крадене на бизнес ли е? Считате ли, че е нормално да изправиш държавата на нокти за подписване на договора?", коментира премиерът.

Ако за някой е нормално в 18,30 часа на 31 декември да дойде да ми каже, че не може да се справи – това вече е наглост да се каже, че някой иска да му вземе бизнеса, ядоса се премиерът. На 31 в 18,30 започнахме да пишем договори и да подписваме приложения към тях. Брутални, нечестни коментари слушам. Въпросът е защо те ни поставиха до стената. Нямам нито желание, нито правото да коментирам частно-правни отношения на фирми.

За Местан, Доган и реакцията на Анкара

"Имам си достатъчно голяма партия, за да внимавам да не се разцепи. Това да считаш, че Ахмед Доган е подвластен на Русия, ми се струва доста измислено. С господин Местан работихме доста време и не мога да кажа нищо лошо в комуникацията с него", коментира Борисов.

По думите на премиера е имало сериозен натиск от турските власти за оказване на подкрепа за Лютви Местан заради конфликта в ДПС и последвалите нападки срещу вече бившия лидер на партията. 

"Натискът и желанието на турското ръководство да се намеси в този конфликт ме накара да бъда малко мнителен, последното обаждане беше в 1 през нощта, подчерта обаче премиерът. И президентът Ердоган и премиерът Давутоглу искаха да се чуят с мен преди Коледа. Цял ден умишлено не им давах разговор, те го искаха през всички възможни", заяви Борисов. 

"В 11,30 разговарях с Давутоглу и казах каквото има и мисля че той ме разбра. Казах, че не е моя работа да се меся в друга работа. Дори само, че ме питаш, е неправилно да те слушам, каза той за разговора си с турския премиер Ахмет Давутоглу. Реакцията на г-н Доган беше много остра, прочитът ми е, че някъде са казани неща, които изобщо не са му харесали", коментира още премиерът, като допълни, че не вижда драма в ходенето в посолствата, каза още той.

Относно отношенията с ДСБ и целостта на кабинета Борисов също не показа, че вижда особена драма

"С Радан Кънев се чухме за новата година да си честитим, аз лично много го уважавам и много го харесвам. По-добре е да сме заедно, отколкото разделени. Нищо по-добро не можем да направим или да съчиним, пожелавам му да станат първа политическа сила, но и тогава надали някой ще вземе 50 плюс един мнозинство в парламента. Аз минах през неговия път, в един момент се озовахме най-големи, най-силни, но изолирани от всички. Сега всички врати са ни отворени в парламента", коментира премиерът Борисов.

Източник: Би Ти Ви, "Труд"