Заради събитията отвъд нашите граници ГЕРБ били готови да преосмислят кандидата си за президент

Партия ГЕРБ е готова да преосмисли кандидата си за президент, съобщи в интервю по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. Причината е променената през последните дни ситуация в света. Според него кандидатът трябва да е обединител и някой, който би бил способен да балансира нацията.

Президентските избори са ми последна грижа към този момент, защото в месеците дотогава ще ни се налага да решаваме изключително тежки казуси, категоричен беше Борисов, но все пак призна: "Президентските избори ще бъдат вотът на доверие или на недоверие."

Виж още: Борисов: Ако ГЕРБ загуби президентските избори, веднага предсрочни избори

Той отново повтори, че при неуспех на неговата партия във втория тур, ще изтегли ГЕРБ от управлението - "другите ако искат, да управляват".

По думите му смени в кабинета ще има на база резултатите от изборите. Ако сме успели на изборите, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет и ако трябва, ще има и смяна на министри, уточни Борисов. Той коментира и очакванията за нова бежанска вълна:

"Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, трябва да им кажа, че и армия, и полиция, и жандармерията, и най-големите им началници - всички работят и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна...

Усеща се раздвижване от другата страна на границата, движат се бежанци. Всеки ден във вътрешността на страната залавяме по 150-200 мигранти...

Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където сме усилили охраната, изобщо не се контролира. Затова вчера решихме да изпратим жива сила на места, където няма ограда и не са обхванати от термокамерите."

Видео: Борисов: 230 военни са пратени на границата с Турция

Борисов коментира още, че за съжаление от споразумението между Турция и ЕС почти нищо не се изпълнява, и обобщи: "Хороскопът на света е лош."

Източник: Нова телевизия