Нито един от от членовете на Съвета за сигурност не възразява срещу това, след като са получили необходимите разяснения

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка с претендентите за поста генерален секретар на ООН въпреки рокадата, която българското правителство извърши, издигайки нов кандидат в лицето на еврокомисаря за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Това заяви пред журналисти новозеландският постоянен представител в световната организация Джерард ван Бохемен, ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН през септември, цитиран от ТАСС.

"Хората искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", коментира Ван Бохемен, добавяйки, че нито един от от членовете на Съвета за сигурност не възразява срещу това, след като са получили необходимите разяснения.

Така Ирина Бокова продължава да участва в избора на генералния секретар на ООН в лично качество. 

Виж още: България е с две кандидатури за шеф на ООН

"Аз не съм експерт в тази област, но юридическата консултация, която получихме, беше, че след като страната е издигнала един кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в състезанието. Това означава, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае", отбеляза още дипломатът. 

Сега списъкът на кандидатите за поста генерален секретар на ООН в момента включва 10 души. Фаворит сред тях е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до 2015 г. заемаше поста върховния комисар на ООН за бежанците. Той е победител във всичките пет кръга на предварителното гласуване, проведено в Съвета за сигурност през последните месеци.

Следващото гласуване в Съвета за сигурност ще проведат на 5 октомври. На него ще се използват цветни бюлетини за постоянните и непостоянни членове на Съвета за сигурност. 

Виж още: Пропилява ли България шансовете си за генсек на ООН?

Становището на петте постоянни членки (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) ще бъде от решаващо значение, тъй като те имат право на вето и са в състояние да блокират всеки един кандидат.

За да бъде избран нов генерален секретар на ООН на мястото на южнокорееца Бан Ки-мун, чийто мандат приключва на 1 януари 2017 г., един от претендентите трябва да девет гласа "за" в 15-членния Съвет за сигурност, в това число на всички пет постоянни членове. След това той трябва да бъде утвърден от Общото събрание на ООН.

Източник: ТАСС