Българската кандидатка за поста генерален секретар говори два часа в Ню Йорк пред представители на държавите членки и гражданското общество

В ООН започнаха неформалните изслушвания на кандидатите за поста генерален секретар на ООН. Българската номинация Ирина Бокова се конкурира със седем други претенденти за мястото на Бан Ки-мун. От световната организация определят това като "интервю за работа пред очите на целия свят".

Диалозите с кандидатите текат в продължение на три дни

(12-14 април) пред Общото събрание, в което участват всички 178 държави членки плюс наблюдатели, държавата Палестина и Светия престол. Въпросите, зададени чрез представители на гражданското общество, се включват, ако остане време в двата часа, с които разполага всеки номиниран, уточняват от ООН. От февруари насам са получени над 1000 такива питания, а са подбрани 30.

Бокова се яви на изслушването с втори пореден номер - между външния министър и бивш премиер на Черна гора Игор Лукшич и португалския експремиер Антонио Гутиереш, който е оглавявал Социнтерна и в продължение на цяло десетилетие (2005-2015) е върховен комисар на ООН за бежанците.

Изложението на българката беше озаглавено "Мир, устойчивост и достойнство - новото лице на хуманизма в днешния свят", информира БНР, а БНТ цитира думите й, че България е сред най-старите страни в Европа в културно-историческо отношение, преживяла славни времена на толерантност, диалог и познаване на другите.

"Наясно сме и с новите предизвикателства, пред които сме изправени в наши дни: бежанци, конфликти, възхода на екстремисткото насилие, разрушаването на нашето наследство, надигащите се сили, които

искат да ни убедят, че не можем да живеем заедно

За мен това е неприемливо. Като убеден мултикултуралист мисля, че ООН трябва да заложи днес на превенцията, мира, диалога, дипломацията, устойчивото развитие. Мисля, че всичко, от което се нуждаем днес, е умението да живеем заедно и да се уважаваме взаимно", заяви Бокова - а запитана как ще отвърне на екстремизма, който прибягва до насилие, тя сподели своя опит от ЮНЕСКО:

"Ние в ЮНЕСКО започнахме младежката образователна инициативата за глобално лидерство. С нея даваме компетенциите и критичното мислене на младите и, разбира се, умения. Всички сме наясно, че когато един бежанец си намери работа, той престава да бъде бежанец...

Мисля, че XXI век трябва да бъде векът на истинското равенство между половете и даване

възможност на жените да станат равни членове в обществото.

Не казвам това само, защото съм първата жена, избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, но и защото днес сме свидетели как не е възможно да постигнем мир или устойчиво развитие без равенство между половете."

На въпрос относно корупцията в световната организация Бокова коментира, че има доверие в съществуващата система за справяне с това предизвикателство. По темата за израело-палестинския мирен процес тя се обяви за решение, което включва две отделни държави и изграждане на доверие между участващите в конфликта като неотменна част от преговорите.

Бокова обаче не отговори какво би направила за гарантиране териториалната цялост на Украйна.

Следващият кръг на препитванията е през юни,

а обсъждането в Съвета за сигурност е насрочено за юли. За първи път в 70-годишната история на ООН, която е имала осем генерални секретари досега, процедурата по избора е толкова прозрачна.

Шест от осемте кандидатури са от Източна Европа, припомня в. "Стандарт". Сред тях са още заемалите поста външен министър на страните си Наталия Герман (Молдова), която е дъщеря на първия президент на бившата съветска република Мирча Снегур, Сърджан Керим (Република Македония) и Весна Пусич (Хърватия), както и словенският представител в ООН Данило Тюрк.

Виж още: Първата битка на Бокова е източноевропейска

За кандидатура, подкрепяна от Великобритания, се смята бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк.

Според устава на световната организация генералният секретар се назначава от Общото събрание по предложение на 15-те държави в Съвета за сигурност. Смята се, че Бокова може да разчита на подкрепата на три от постоянните му членки: Русия, Китай и Франция.

На горния ред, от ляво на дясно: Данило Тюрк (Словения), Ирина Бокова (България), Наталия Герман (Молдова), Игор Лукшич (Черна гора). На долния ред, от ляво на дясно: Антонио Гутиереш (Португалия), Хелън Кларк (Нова Зеландия), Сърджан Керим (Република Македония), Весна Пусич (Хърватия).