Германският съд прие, че Светослав Стойков е със силно намалена вменяемост, което повлия за намаляването на присъдата му

На 2 години и 11 месеца затвор бе осъден българският гражданин, ритнал жена в берлинското метро. Светослав Стойков е със силно намалена вменяемост и това бе взето предвид от съда в германската столица при определяне на присъдата, съобщи Би Ти Ви. 

Диагнозата бе поставена от съдебен психиатър, който е провел множество тестове със Стойков. При медицинските прегледи е открита черепно-мозъчна травма, останала от тежка катастрофа. Травмата влияе силно на психическото му състояние и намалява способността за контрол, посочи още лекарят. 

Прокуратурата се съобрази с диагнозата и тъй като законът също предвижда намаляване на присъда при невменяемост, поиска 3 години и 9 месеца затвор. Съдът постанови 2 години и 11 месеца.

Адвокатите на Стойков настояха поради медицинската травма присъдата да бъде условна.

Самият подсъдим обясни при откриването на процеса, че е извършил деянието, но под влиянието на алкохол и наркотици и няма никакъв спомен за тази вечер. Светослав Стойков призна, че е консумирал водка, бира и е употребил хашиш и че не си спомня за случилото се, за което узнал едва от кадрите, излъчени по телевизията. 

Българинът поднесе извиненията си на пострадалата жена - 26-годишна украинка, слизаща в метрото. След нанесения й ритник в гръб тя политна и падна чак на перона, счупвайки ръка и получавайки нараняване на главата.

Източник: Би Ти Ви