България е в светлините на международните прожектори благодарение на вълна от високопоставени посещения

Какво търсят британският външен министър Филип Хамънд (посетил страната в сряда), държавният секретар на САЩ Джон Кери (на посещение в София в четвъртък) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е в България по-късно този месец - и какво ще намерят, се пита кореспондентът на Би Би Си за Източна Европа в материал, посветен на посещенията на високопоставени западни лидери у нас.

Филип Хамънд, посрещнат от президента Росен Плевнелиев

Доставките на газ, войната в Източна Украйна, международният тероризъм, миграцията (законна и незаконна) и нестабилното състояние на въоръжените сили на България дават повечето от отговорите на въпросите за този интерес към страната.

Времето също е от значение, смятат от Би Би Си и припомнят, че предишния месец руският президент Владимир Путин отмени газовия проект "Южен поток", обвинявайки България, че се поддава на натиск от ЕС и САЩ.

България е важна за САЩ като гранична държава, като страна, която държи ключа към влиянието на Русия на Балканите и в Европа, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в София.

Той смята, че САЩ са загубили вяра в способността на ЕС да даде отговор на руското влияние, и вижда България като "надежден съюзник на САЩ", докато Русия все още упражнява власт, особено върху енергийната политика на страната.

Най-доброто, което САЩ могат да направят в този момент в краткосрочен план, е да дадат политическа подкрепа за властите в България, смята анализаторът.

Джон Кери разговаря в София с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета

От Би Би Си припомнят за посещението на Бойко Борисов в Брюксел миналата седмица, където той повдигна въпроси за газовите и енергийните проблеми на страната и ЕС. Подобно на други източноевропейски държави, зависими от руския газ, България настоява за обща енергийна политика на ЕС, която ще включва тръбопроводи север-юг и интерконекторни станции, вкл. една между България и Гърция, се казва още в кореспонденцията.

НАТО настоява България да увеличи своя военен бюджет до 2% от БВП, както се изисква по силата на членството в пакта. Българската армия е силно зависима от руските резервни части и ремонти, както и от Гърция при патрулирането на въздушното пространство.

Що се отнася до борбата срещу тероризма, България е транзитна страна за джихадистите, които отиват да се бият в Сирия.

Би Би Си споменава и заловеният у нас французин Фриц-Жоли Жоаким, който смятал да влезе в Турция и оттам да се прехвърли в Сирия. Британската обществена медия цитира и решението да се изградят още 82 км защитно съоръжение на границата като мярка срещу бежанския наплив.