Корумпиран ли е руският президент и как се облагодетелства от властта

Колко богат всъщност е руският президент Владимир Путин? Този въпрос задават от Би Би Си във филм, излъчен на 25 януари 2016 г

Темата за руския президент е изключително актуална на Острова, след като миналата седмица публичното разследване във Великобритания за смъртта на бившия руски шпионин Александър Литвиненко през 2006 г. заключи, че той е бил убит от агентите на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун с одобрението на тогавашния шеф на ФСС Николай Патрушев и самия Владимир Путин.

Литвиненко твърдеше, че Путин е отговорен за убийството на журналистката Анна Политковска на 7 октомври 2006 г., а малко преди да почине на 23 ноември същата година, каза, че само той може да заповяда и неговата смърт.

Ето го и самият филм: 

Колко е богат руският президент

Във филма на Би Би Си, дело на репортера Ричард Билтън, се засяга темата с богатството на руския президент. Критиците на Путин го обвиняват в корупция с грандиозни размери, злоупотреба с власт и нечестни сделки, които са прикривани със силата на държавна тайна. 

Във филма представител на американското финансово министерство коментира анализ, според който Путин действително е корумпиран и е един от най-богатите хора на света.

Според секретен доклад на ЦРУ от 2007 г., в който състоянието на руския президент се изчислява на 40 млрд. долара. Негоата годишна заплата възлиза на около 110 хил. долара годишно, но според американските власти, това далеч не е цялото му състояние. 

Виж още: 5 причини популярността на Путин да расте

Ричард Билтън се среща с редица критици на Путин, сред които и Сергей Пугачев - човекът, който помага на Путин да стане президент и след това един от най-близките му съветници, който обаче сега е в немилост. 

По думите на Пугачев, именно той е представил израстналия в бедност Владимир Путин в света на големите пари, като по време на първия мандат като президент Путин е бил зает с мисли за придобиване на богатство. 

Преди да стане президент, Владимир Путин е зам.-кмет на Санкт Петербург. По негово време от хазната на града изчезват сериозни средства, като според детективът, разследвал измамите - Андрей Зиков, именно настоящият руски президент е бил сред тези, които директно са се облагодетелствали от това. След като става държавен глава на Русия, разследването е прекратено, а Зиков е принуден да се пенсионира. 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков  каза, че нито едно от тези обвинения не заслужава коментар от страна на Путин, защото всички тези обвинения са чиста измислица.

Виж още: Путин: НАТО и САЩ искаха победа над Съветския съюз и да седнат на трона на Европа

Скоростното забогатяване на зетя на Путин

Допълнителни съмнения за финансовото състояние на Путин идват и от мистериозното забогатяване на неговия зет Кирил Шамалов, женен за по-малката му дъщеря. 

Състоянието на зетя на Путин започна стремително да нараства след сватбата му с президентската дъщеря, която сега отговаря за проект за разширяване на Московския държавен университет, чиято стойност е 2,7 млрд. долара. Само за 18 месеца Кирил придоби значителен пакет акции на голямата руска нефтохимическа компания "Сибур", чиято стойност в момента е 2,85 млрд. Той създаде компания за управление на собствените му инвестиции.

Според официалните говорители на Кремъл, бизнесът на Шамалов не влиза в интересите на руските власти, тъй като отговаря на всички закони.

Виж още: Какъв е дневният режим на Путин​

Източник: Би Би Си