Стив Джобс се появи в мигрантския лагер "Джунглата", за да напомни, че държавите могат и да спечелят, ако приемат бежанци

"Никой не заслужава да живее по този начин", пише върху основите на моста при входа на бежанския лагер в Кале, наричан "Джунглата". До този надпис е портрет на Стив Джобс в цял ръст.

Основателят на "Епъл", чийто биологичен баща също е сирийски емигрант, е облечен в типичните си черно поло, дънки и маратонки, но носи багажа си в торба за смет (заедно с ранен модел "Епъл Макинтош") като бежанец...

Банкси, който пази истинската си самоличност в тайна, обяснява, че целта на творбите му е да привлекат вниманието към "предимствата" на това да си мигрант. На лагера в Кале, където живеят около 7000 души, той дарил за ползване строителни материали от скорошната си инсталация Dismaland, разказва Би Би Си.

Видео: Мрачният "Дисниленд" на Банкси

Друг от графитите, появил се край градския плаж, изобразява дете с куфар и далекоглед, върху който е кацнал лешояд в очакване - препратка към кадрите с 4-годишното сирийско дете, което се удави край турските брегове.

Виж още: Историята на най-известната снимка и нейния автор

Третата рисунка на Банкси във френския пристанищен град, откъдето мигрантите се опитват да достигнат до Великобритания, е в центъра.

Салът с бежанци, които махат за помощ към луксозна яхта в далечината, е публикуван в социалните мрежи с коментар: "Не всички пътуваме на една и съща лодка". Изображението е вдъхновено от картината на френския художник Теодор Жерико "Салът на Медуза".

 

Напомняйки, че Джобс е син на емигрант от сирийския град Хомс, анонимният графити артист опонира на масовото схващане, че приемането на бежанци от една държава изсмуква нейните ресурси.

 

Виж още: В "града на бежанците" - зловоние и опънати нерви