На коли без "Гражданска отговорност" служебно се прекратява регистрацията

От 1 януари догодина застраховката "Гражданска отговорност" ще може сключва по интернет без електронен подпис. Това стана ясно по време на гласувания вчера Застрахователен кодекс. 

Прието бе също глобата за несключена "Гражданска отговорност" да бъде намалена от 400 на 250 лв. за физическо лице. Предложението на МВР при неплатена навреме застраховка, регистрацията на превозното средство да се прекратява служебно също бе одобрено. Възстановяването на регистрацията ще може да става автоматично.

Гражданска отговорност по интернет

Народните представители приеха задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да се сключва по интернет, без да ни е необходим електронен подпис. Тя ще се плаща с кредитна или дебитна карта и застрахователят ще има задължение до три дни да ни изпрати по куриер хартиения вариант на застраховката с негов подпис и стикера, който да залепим на предното стъкло на автомобила си.

Едно от важните решения по Застрахователния кодекс беше, когато потребителят е уведомен и му е даден срок да плати "Гражданска отговорност", но той не изпълни задължението си навреме, регистрацията на превозното средство да се прекратява служебно. 

"Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат "Гражданска отговорност", МВР ще заличава тези автомобили служебно", обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Възстановяване на регистрация

Също така вече възстановяването на регистрация става автоматично. Прекратена регистрация на пътно превозно средство се възстановява служебно при представяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност", каза зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Така ако изберем автоматичния вариант, регистрацията ни ще се поднови, след като Гаранционният фонд подаде данните към КАТ, което става периодично през няколко дни. При другата опция можем да си занесем полицата и регистрацията да ни се възстанови веднага.

Източник: "Дарик"