Бедствено остава положението в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, Гълъбово, Минерални бани, Якоруда и село Ерул в община Трън, информира дежурният в "Гражданска защита".

Над 120 населени места в област Смолян са за пореден ден на тъмно, като някои са без ток още от петък вечерта, информира БНР.

Блокирани са пътища до над 100 родопски села, прекъснати са и комуникации

Областният управител Недялко Славов каза, че ако атмосферните условия позволят, днес ще бъде направен оглед с хеликоптер.

"Към момента са затворени за преминаване "Превала" и "Печинско". За "Превала" алтернативният маршрут е през Пампорово - Стойките, "Печинско" остава затворен, проходим е само за високопроходима техника при спешни случаи. 

Сформирани са групи от секачи, мобилизиран е целият ресурс на горското предприятие и лесничействата

заедно с дърводобивните и дървопреработвателните фирми. Те са насочени организирано по направленията, по които минават роторните снегорини", каза Недялко Славов.

Целият състав на 101-ви Алпийски батальон е включен, като роторният снегорин е на разположение на Община Смолян, заедно с наличната техника и личен състав.

По отношение на ВиК имаме много проблеми поради това, че няма електрозахранване към помпите и много населени места са без водоснабдяване

Осигурен е агрегат от 101-ви Алпийски батальон и е предоставен на разположение на ВиК дружеството. Със заповед на министъра на образованието, понеделник, вторник и сряда са неучебни дни.

Все още десетки селища в Пазарджишка област са без ток и вода. Ситуацията в региона продължава да е тежка, но няма бедстващи. Трудноподвижния терен и близо 5-метровите преспи затрудняват работата на аварийните екипи. 

Без ток са селищата във Велинград, Сърница, Ракитово, Брацигово и Батак. Това е основният проблем, каза председателят на кризисния щаб комисар Иван Панайотов. 

Към хижа "Смирнески" край Юндола вече е пробит тунел, където трети ден са блокирани 17 туристи, сред тях има и деца

Снощи спасиелните екипи успяха да им доставят храна, вода и агрегат. Блокирани в спортаната база на Белмекен все още са и 40 автомобилни състезатели. Там снежната стена е шест метра. Роторните машини са работели през цялата нощ. 40 екипа са ангажирани с възстановяването на тока. Това се оказва и основният проблем. 

За първи път от 25 години насам се късат четири високоволтови електропрода

С възтановяването на тока, обстовката в региона би се нормализирала само в рамките на едно денонощие, категоричен е комисар Иван Панайотов. Затова и усилията са насочени в тази посока. Бедственото положение остава в сила.

Първан Секиранов, директор на дирекция "Оперативни действия" в дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението", обобщи: 

"По наша информация в Смолянски регион нещата вървят към подобряване

През нощта са предоставили хранителни продукти в Рудозем. Блокирани хора, вече трети или четвърти ден, са в хижа "Христо Смирненски". Имаме около стотина човека в Белмекен, но те не са бедстващи, имат храна, имат топлина."

Движението по магистрала "Тракия" при разклона за Вакарел е само в аварийните ленти в двете посоки заради катастрофа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Затворени за движение са проходите "Превала" и "Печинско" заради почистване от сняг и паднали дървета, информират от МВР. 

През Предела товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета

На Пампорово и Рожен е забранено движението на тежкотоварни превозни средства.

В София, където продължава да вали, има закъснения на градския транспорт. От Центъра за градска мобилност уточняват, че колите се движат с до 10 минути закъснение в район "Младост" и по бул."Евлоги Георгиев".