Докато чакаме дракона Смог от "Хобит-2" да проговори с неговия глас, а Шерлок да възкръсне от оня свят за трети сезон на сериала, един от най-актуалните британски актьори се показа в нова роля - по-рус от когато и да било

От "Дриймуъркс" разпространиха първия кадър от "Петата власт" (The Fifth Estate), в който Бенедикт Къмбърбач играе основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, а Даниел Брюл ("Сбогом, Ленин") - неговия бивш сподвижник Даниел Домшайт-Берг, на чиято книга Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website се базира филмът.

Германецът е прекарал три години от живота си в редовете на разобличаващия портал - първо като доброволец, после като главен програмист, а накрая и като близък довереник на Асанж, припомня "Дойче веле".

Сценарият на Джош Сингър ("Западното крило") се основава на още една книга за "Уикилийкс" - WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy от Дейвид Лий и Люк Хардинг.

Фотогалерия: Биографично, от Холивуд

В актьорския състав личат още имената на Дейвид Тюлис (Ремус Лупин от поредицата "Хари Потър"), Лора Лини и Антъни Маки. Лентата, чиито снимки вече започнаха, се очаква по кината в средата на ноември.

Режисьор е Бил Кондън, екранизирал неотдавна в две части последния роман от вампирската сага "Здрач" - "Зазоряване". Той обаче има опит с биографичния жанр с предишни свои филми като "Кинси: Истината за секса" и "Мечтателки".

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж дава изявление от балкона на посолството на Еквадор в Лондон, 20 декември 2012, половин година след като намери убежище там, за да избегне екстрадиране в Швеция заради обвинение в сексуално посегателство

Може да минат десетилетия, преди да осъзнаем напълно влиянието на "Уикилийкс" и предизвиканата от него революция в разпространението на информацията, коментира режисьорът и добавя:

"Филмът няма да претендира да дава оценки или да бъде единствен източник по въпроса. - Искаме просто да проучим различните гледни точки и предизвикателствата пред прозрачността в информационния век и, надяваме се, да съживим и обогатим дискусиите, които "Уикилийкс" провокира."

Колкото до Къмбърбач, напоследък той се снима доста и в киното (например като злодея от "Стар трек-2: Пропадане в мрака"), и в телевизията, където е английски аристократ в "Краят на парада", излъчван у нас по HBO.

Драматичният минисериал по сценарий на Том Стопард ни връща в навечерието на Първата световна война, а в главната женска роля е Ребека Хол ("Вики, Кристина, Барселона").