Страната излиза на референдум, който да реши какъв ще е пътят за излизане от кризата

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви в официално обръщение към нацията въвеждането на банкова ваканция. По думите на Ципрас това е резултат от действията на Европейската централна банка. 

Той не посочи колко дълго няма да отворят врати банките и какви са ограниченията върху тегленето и износа на капитали, но според източник на "Ройтерс" препоръката е за 6 работни дни.

Гърция излиза на референдум върху последните предложения на международните кредитори за реформи срещу предоставяне на финансова помощ, съобщи АФП. Парламентът е заседавал цяла нощ и в крайна сметка е приел предложението на премиера Ципрас за народно допитване по темата.

Референдум за решаване на кризата

Одобрението стана с гласовете на управляващата партия СИРИЗА, политическите им съюзници от партия "Независими гърци" и депутатите от неонацистката партия "Златна зора".

Против нея се обявиха представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами".

По-рано премиерът Алексис Ципрас призова гръцкият народ да отговори с категорично с "не" на "обидните условия", които кредиторите поставят.

Съвет за системна стабилност

Днес в 17,00 часа Гръцкият съвет за системна стабилност се събира в Атина. Органът е създаден да реагира на ситуации на финансова криза, съобщава АФП. Съветът включва финансовия министър Янис Варуфакис, управителят на централната банка и шефовете на местната банкова асоциация, на гръцкия спасителен фонд и на комисията за капиталовите пазари.

Съветът постоянно анализира и проследява развитието на ситуацията във финансовия сектор. Той е съставен от министъра на финансите, заместник-министъра на финансите, от управителя на Гръцката банка и директора на Гръцката комисия за пазарите.

Банкова ваканция

Гръцкото правителство обсъжда затваряне на банките и налагане на капиталов контрол от понеделник, съобщи атинският всекидневник "Вима", цитирайки интервю на Варуфакис пред Би Би Си.

Европейската централна банка, чийто Управителен съвет има извънредна телеконференция днес, реши да запази сегашния лимит от 89 млрд. евро на спешната ликвидна помощ за гръцките банки, но не го увеличи както в предишни случаи.

По-рано имаше съмнения, че ЕЦБ може да прекрати спешните кредити.

Т.нар. банкова ваканция означава затваряне на финансовите институции и прекратяване на транзакциите им, докато капиталовият контрол предполага ограничаване на сумите, които могат да бъдат теглени както и ограничения за изнасянето на пари от страната.

Източник: АФП, Би Би Си, "Ройтерс