Днешната дата се отбелязва като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпленията срещу човечеството

На 10 март в България се отбелязва Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпленията срещу човечеството. Решението за официалното отбелязване на датата е взето на 13 февруари 2003 г.

На тази дата през 1943 г. е предотвратено депортирането на стотици евреи от България към концлагерите. Решаваща роля за спасяването на българските евреи изиграват пловдивският митрополит Кирил (по-късно български патриарх), софийският екзарх Стефан, както и заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев. Намесата на обществеността също оказва ключово значение.

Въпреки това общо 11 343 евреи от Тракия, Македония и Пирот обаче са изпратени в лагерите на смъртта като изпълнение на споразумението с нацистка Германия.

В Пловдив честването на деня по традиция започва пред Мемориала на признателността. След това ще се състои поклонение в Бачковския манастир, където са погребани патриарх Кирил и екзарх Стефан, изправили се в защита на своите съграждани.

Преди две години БНТ пусна сериала "Недадените", посветен на спасяването на българските евреи и перипетиите им по време на немското влияние в България от Втората световна война.