Румен Данговски и Райна Гаджева спечелиха награди от най-голямото предуниверситетско състезание за науки и инженерство в света

Когато става въпрос за математика, България е сила. Поредно доказателство за това получаваме от най-голямото предуниверситетско състезание за науки и инженерство в света (Intel International Science and Engineering Fair), където Българските ученици Румен Данговски и Райна Гаджева спечелиха престижни награди, пише "Мениджър".

Второ място в категория математически науки и парична премия от 1500 долара спечели 18-годишният възпитаник на Софийската математическа гимназия Румен Данговски. Проектът на Румен е свързан с алгебрични структури. Те са свързани с квантовата физика и имат най-различни приложения. В проекта си той ползва компютърни изчисления и математическа теория относно свойствата на PI-алгебрите и теорията на представянията.

Другата представителка на България на състезанието е 18-годишната Райна Гаджева. Тя е възпитаник на пазарджишката математическа гимназия "Константин Величков" и от престижното състезание си тръгва с трето място в категория в категорията математика, 1000 долара премия, както и специална награда от Американското математическо общество (AMS).

Виж още: Над 50 българчета със златни медали от международна олимпиада по математика

Нейният проект е за покриване на квадрати с размер малко по-голям от цяло число. В проекта тя изучава броя на единичните квадрати, които са нужни са покриването на определен по-голям квадрат. Решение на този въпрос е намерено само в един случай, и това е отворен проблем, който е обект на интерес за много математици до ден днешен.

Виж още: Доброволци за образование

Нашите ученици успяха да изпъкнат сред общо 1700 от най-обещаващите млади учени и иноватори от целия свят.