Европейските лидери отхвърлиха идеята за квотен принцип на разселването на бежанци

ЕС отхвърли идеята за квотен принцип на разпределение на бежанците. Последно европейските лидери решиха всичките над 60 хил. бежанци да бъдат разпределени в страни от Европейския съюз, предаде АФП.

Като една от най-бедните страни в ЕС България беше изключена от плана. Освен нас Унгария също няма да приема бежанци, тъй като Виктор Орбан отхвърли плана и го нарече абсурден.

Срещу квотния принцип възразиха Полша, Унгария, Чехия и Словакия и в крайна сметка лидерите от ЕС отхвърлиха идеята. Основните съображения срещу квотния принцип бяха, че бившите комунистически страни все нямат капацитета да се справят с бежанците. Споровете около бежанската криза се проточиха цели 7 часа.

До консенсус се стигна, след като бе предложено 40 хил. сирийски и еритрейски кандидати за убежище, които се намират в Италия и Гърция, да бъдат приети на доброволен принцип в държавите от ЕС. Остават още 20 хил. емигранти, които в момента се намират извън Европа.

Виж още: Туск: Идеята за "широко отворени врати" за всички бежанци е цинична

Бежанците ще бъдат разпределени между държавите от ЕС на базата на система от критерии, която ще замести задължителните квоти.

Критериите за разпределяне на мигрантите между страните членки трябва да бъдат определени от външните министри до края на юли, уточни председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той добави, че схемата за разпределянето на 60 хил. мигранти ще действа през следващите две години.

Източник: АФП