Един от тях е турски държавен служител, който насаждал антибългарски настроения в районите със смесено население

Още двама турски граждани са обявени от ДАНС за заплаха за националната ни сигурност и са експулсирани.

На 21 март 2017 г. със заповед на председателя на агенцията са наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от 5 години на турски гражданин, извършвал дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация.

Лицето е пребивавало на територията на България от няколко години със статут на продължително пребиваващ като служител на турска държавна институция.

Друг турски гражданин, на основание член 21а от Закона за чужденците в Република България е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност на страната.

Виж още: Турция с обвинение срещу четирима наши граничари

Според събраните от органите на ДАНС данни, по време на пребиваването си на територията на България лицето е правило опити за придобиване на информация, представляваща държавна тайна според националното законодателство. Придобити са данни за негови действия, насочени срещу единството на нацията и опити за оказване на въздействие върху български институции в полза на чужд държавен интерес.

Взетите мерки са в изпълнение на функциите и правомощията на органите на Държавна агенция "Национална сигурност" по противодействие на заплаха за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС.

Миналата седмица бяха взети административни мерки срещу други трима турски граждани заради извършване на дейност, насочена срещу националната сигурност на България.
 

Източник: Би Ти Ви