Ирина Бокова обяви в "Туитър", че продължава в надпреварата, а в. "Ню Йорк Таймс" дава на Кристалина Георгиева сериозни шансове

Ирина Бокова няма да се откаже от надпреварата за нов генерален секретар на ООН. Тя обяви това на профила си в "Туитър". Въпреки смяната на позицията на българското правителство, тя няма намерение да се оттегли.

"Благодаря на всички, които ме подкрепят и съм напълно заангажирана да продължа участието си в състезанието за следващ генерален секретар на ООН", пише Бокова в социалната мрежа.

Външният министър Даниел Митов заяви, че няма процедура за оттегляне на номинация. Той обаче подчерта, че след като едно правителство на суверенна държава е пренасочило политическата си подкрепа в определена посока, това е релевантната номинация, която ще бъде взимана от тук нататък предвид и ще бъде подкрепяна от българското правителство.

Виж още: Правителството издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

"В тази ситуация оставяме на преценката на Ирина Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание", добави Митов.

И Ирина Бокова обяви, че продължава. 

Междувременно самата надпревара за поста Генерален секретар на ООН става още по-интересна. На практика България има две кандидатури, които са конкурентни и с възможност за успех. Според в. "Ню Йорк Таймс" с най-големи шансове за успех остава бившият португалски премиер и върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш. 

Според редица дипломати обаче включването на Кристалина Георгиева може да промени ситуацията и кандидатурата на българското правителство да се превърне във фаворит.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че Русия настоява следващият генерален секретар да е от Източна Европа и макар Георгиева да отговаря на това изискване, тя е смятана за близка до Запада. Така Западният блок от постоянните представители в Съвета за сигурност - Великобритания, Франция и САЩ, ще трябва да избира между г-жа Георгиева и фаворита, смята вестникът.

Източник: "Ню Йорк таймс"