В 75 държави по света не е извършен нито един терористичен акт

Доклад на Глобалния индекс на тероризма нарежда България 60 място в света по брой терористични нападенията, пише OFFnews.

Класацията се оглавява от Ирак, Афганистан, Пакистан, Нигерия и Сирия, където се случват 82% от всички нападения в света. За сметка на това в 75 страни по света не е извършено нито едно терористично нападение.

Русия и САЩ са съответно на 11 и 30 място. На Балканите по-голям риск от тероризъм има в Турция (17 място), Гърция (29 място) и Косово (54 място). Македония е на 75 място, Сърбия е на 89 място, а Румъния е на 124 място.

Къде ще се влоши положението догодина

Изследването предупреждава, че терористичните нападения в 23 страни по света може значително да нараснат през следващата година заради продължаващи конфликти в или до тях. Сред държавите в опасност са Русия, Израел и Турция.

Броят на жертвите на терористични нападения в света през 2013 г. се е увеличил с 61% в сравнение с предходната година, достигайки 18 000 души. Докладът показва, че през миналата година броят на терористичните нападения се е увеличил с 44% до почти 10 000.