Повече от половината пълнолетни у нас разчитат на финансова подкрепа от родителите си, а всеки осми дори живее с тях, констатира проучване в няколко европейски държави

Над половината от порасналите деца в България, навършили 18 години - 53%, разчитат на финансова подкрепа от родителите си, показва международно проучване на кредитна компания. Другa 1/5 получават пари от баба и дядо. Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до 22-рата си годишнина, но всеки осми възрастен българин живее с родителите си (13%). 

С порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. По-голямата част работят, а повече от половината са мъже (58%).

От пълен хладилник и мамините манджи се възползват 12% от българите, докато в Полша те са почти 1/5 (19%). В Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия - всеки седми пораснал потомък (14%). 

Същевременно над половината българи са сигурни, че родителите им ще се погрижат за тях, а друга 1/5 могат да разчитат на баба и дядо.

Виж още: 10% от българите живеят в дълбока бедност

В Словакия с родителите си живеят 42% от децата над 18 години, а в Полша - 31%. Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-тата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа, сочи проучването. 

Цял живот на финансова подкрепа от родителите си разчита всеки 10-и поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България обаче доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното - 28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от четирите държави, включени в онлайн допитването.

Редовно дават пари на майките и бащите си едва 12% от чехите. В Словакия 16% изпращат част от заплатата си на своите родители, а в Полша - 23%, като сумата, с която ги подпомагат, е най-високата в сравнение с останалите три страни: 174 евро.

Средната сума, с която българите подкрепят родителите си, е 152 лв. (78 евро). Най-често за своите по-възрастни роднини се грижат хората с по-високи доходи и необвързаните.

Проучването е количествено и е проведено сред 4000 души възраст между 18 и 65 години. Осъществено е от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 посредством онлайн допитване.

Източник: Профи кредит