Абдулкадир Машарипов, който в нощта на Нова година откри огън в нощен клуб в Истанбул, бе задържан от турските власти заедно с още четирима души

Абдулкадир Машарипов - атентаторът, който разстреля 39 души в нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, се призна за виновен, след като снощи бе заловен в жилището на свой приятел, пише в. "Хюриет", позовавайки се на информация от губернатора на Истанбул Васип Шахин. 

По думите на Шахин терористът е роден в Узбекистан през 1983 г., а е преминал бойно обучение в Афганистан. Смята се, че е преминал нелегално в Турция през януари 2016 г.

Губернаторът заяви, че е явно, че Машарипов е извършил нападението от името на "Ислямска държава", която пое отговорност. 

Снощи вечерта след продължително издирване, включително с контрол на напускащите по границите, властите са открили нападателя в истанбулския квартал Есенюрт.

Заедно с него са арестувани още четирима души, сред които има жени. 4-годишният син на атентатора също бил с него.


Абдулкадир Машарипов след задържането му от турските власти

Почти веднага след атентата отговорността пое "Ислямска държава", като обяснението бе, че това е отговор на турската военна намеса в Сирия. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш каза в понеделник, че атаката е осъществена с участието на чуждестранно разузнаване, но не посочи какво има предвид.

Виж още: "Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Истанбул

Според "Хюриет", който разпространява и снимка на Абдулкадир Машарипов вероятно от ареста, е бил заловен заедно със сина си и е откаран на медицински преглед.

В неделя полицията е обкръжила къща в Силиври, използвана от заподозрения Машарипов, а при обиска в нея бяха открити около 150 хил. долара. Според полицейски източници на "Хюриет" парите е трябвало да бъдат предадени на терориста за свършената работа.

След масовото убийство в ранните часове на 1 януари Машарипов отишъл в къщата си в истанбулския район Зейтинбурну, където взел сина си и избягал.

Видео от задържането на Абдулкадир Машарипов:

Източник: в. "Хюриет"