Организираната престъпна група набирала непълнолетни от България и ги карала да крадат и проституират зад граница

Десетки българи са арестувани при специализирана операция на испанската полиция срещу престъпна група, занимавала се с трафик на хора и сексуална експлоатация на непълнолетни.

При операцията в Испания са задържани 41 наши сънародници, като са освободени 14 жертви, 12 от които - непълнолетни. Четири жертви на бандата са освободени в други европейски страни.

Разследването е започнало през август 2017 във връзка с получена информация за група, която се занимавала с кражби от испански магазини, а откраднатото продавала в различни европейски страни.

Разследващите установили, че организацията се управлява от необитаеми сгради в Мадрид. Именно в такива сгради са намерени и множество от непълнолетните жертви на групата, които живеели при ужасяващи условия.

Те били примамвани да се преместят от България в Испания с фалшиви обещания, но след като пристигнели, били поставяни в условия на робство и заставяни да извършват престъпления.

В някои случаи обаче непълнолетните били давани на нелегалната организация от родителите им. Момичетата например били "купувани на вноски": първата в България, втората - при пристигането в Испания. Цената се определяла и от това доколко изкусни са в кражбите.

 

La Operación ha finalizado con un total de 41 detenidos, 12 víctimas menores de edad detectadas y 4 liberadas y unos 12 pisos registrados.#SeguridadCiudadana #Madrid pic.twitter.com/uLCgkG8ttf

— Policía de Madrid (@policiademadrid) 16 май 2018 г.

 

Източник: Би Ти Ви