Сделката се очаква да бъде финализирана до декември

Американската "Прогрес софтуер корпорейшън" обяви придобиването на българската технологична компания "Телерик" за 262,5 млн. долара.

"Телерик" предоставя на общност от 1,4 млн. разработчици решения за създаване на приложения, автоматизирано тестване, управление на проекти, изготвяне на доклади и система за управление на съдържание.

Освен в България, където се намира централата й, фирмата има представителства в САЩ, Австралия, Германия, Великобритания, Дания и Индия.

Екипът на "Телерик" се състои от над 800 професионалисти, по-голямата част от които - софтуерни специалисти. Компанията е избирана за най-добър работодател у нас през 2007, 2010 и 2012 г.

За последните 12 месеца приходите й са над 60 млн. долара, с повече от 20% ръст на годишна база. Клиенти на "Телерик" са 450 от компаниите в Топ 500 на сп. "Форчън".

Сред дейностите й от пет години насам е и "Телерик академията" за софтуерни инженери, която обучава безплатно курсисти по 13 направления. Само през учебната 2012/2013 г. участие в обученията са взели над 12 хил. души (присъствено и онлайн).

Софтуерните решения на "Прогрес", чието седалище е в Бедфорд, щата Масачузетс, се ползват от над 4 млн. потребители и 47 000 фирми в над 175 държави.

Придобиването се очаква да приключи в началото на декември, като основателите на "Телерик" и ключови фигури от мениджмънта се присъединяват към "Прогрес", се казва още в разпространеното прессъобщение.