Според републиканеца Дейна Рорабейкър Македония трябва да бъде разделена между Косово, Албания и България, а от Скопие поискаха обяснение на това изказване

Ново разграфяване на границите на Балканите и Македония да бъде разделена между Косово, Албания и България. За това се обяви американският републикански конгресмен Дейна Рорабейкър в интервю за албанската телевизия "Вижън плюс". 

"Не искам да го казвам, защото всички ще се вбесят, но създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България", заяви Рорабейкър. 

"Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, за която те смятат, че са свързани", заяви конгресменът. 

"При нас съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес", каза още конгресменът. 

"Аз имам влияние върху външната политика и на следващите заседания на Комитета по външна политика ще обсъдим въпроса за промяната на границите на Балканите с цел те да имат смисъл и да доведат до мир", заявява още Рорабейкър в отговор на въпрос дали новата администрация на президента Доналд Тръмп подкрепя подобна идея.

Министерство на външните работи в Скопие поиска обяснение от Държавния департамент на Съединените щати за коментарите на конгресмена Дейна Рорабашър, който се обяви за промяна на границите на Балканите и предложи Македония да бъде разделена между България и Косово, пише електронното издание "Фактор". 

"Конгресменът е член на Комисията за външни работи и председател на Подкомисията за европейски въпроси. Изразеното от негова страна мнение предизвиква сериозна загриженост в Македония и региона. Същите разпалват националистическа реторика у съседите", се казва в текста на външнополитическото ведомство в Скопие. 

Македонските дипломати очакват Държавният департамент на САЩ да отстрани всички съмнения около коментарите на Рорабашър и ще потвърди позицията си към страната и Балканите, пише Фокус. 

Източник: "Вижън плюс", агенция "Фокус"