Трима популярни актьори ни гостуват в началото на лятото със своите групи: блусарите Стивън Сегал и Хю Лори плюс актуалният носител на "Оскар" Джаред Лето. Те обаче не са единствените, които заменят екрана и театралната сцена с концертния подиум

Неподозираният талант на Стивън Сегал като блусар се разгръща пред българските му почитатели този четвъртък, 26 юни, от 21 ч. в столичния "София лайв клуб". Гигът трябваше да се състои в "Маймунарника" в Борисовата градина, но беше преместен на закрито заради неблагоприятната прогноза за времето.

Сегал става кинозвезда след главната си роля в "Над закона" (1988), а успехът и световната популярност го застигат след участието в "Под обсада" и продължението му. Актьорът, който е и майстор на бойните изкуства, свири блус вече половин век - от 12-годишен, когато хваща китара за първи път.

Виж още: Актьорите, които изнасят концерти: 2. Между "Оскар", MTV и "Грами"

Любовта му към този жанр го е събирала на една сцена с легендарни блусари като Би Би Кинг и Джон Лий Хукър. Концертът в София е част от европейското турне на групата му, която включва осем музиканти, между които синът на Мъди Уотърс - Биг Бил Морганфийлд. На място цената на билета е 60 лв.

Хю Лори, популярен като д-р Грегъри Хаус от продължилия осем сезона медицински сериал, също се е отдал на музикалната си кариера и миналата година издаде втори блус албум - Didn't It Rain. 

Той идва в София заедно със своя "Копър ботъм бенд", за да пее в зала 1 на НДК на 11 юли. (Вж. страницата на събитието във "Фейсбук"). Неговият инструмент е пианото, макар че свири и на други инструменти: хармоника, саксофон, китара, барабани.

Британецът прекарва близо десетилетие в САЩ, където снима "Д-р Хаус", и това го вдъхновява да отдаде почит на блус класиците. Сред композициите, които записва, е Unchain My Heart, популярна във версията на Джо Кокър, но изпълнена в оригинал от Рей Чарлз през 1961-ва.

Таланта си на музикант Хю Лори е доказал още в комедийния сериал "Джийвс и Устър" (1990-93 г.), където героят му Бърти Устър често сяда на клавишите, за да разучава най-модните песни - като Minnie the Moocher и Puttin' On the Ritz.

Докато живее в Лос Анджелис, той става фронтмен и клавирист на звездната рокгрупа Band From TV, съставена само от актьори в тв поредици: Джеймс Дентън и Тери Хачър от "Отчаяни съпруги", Ейдриън Пасдар и Грег Грунберг от "Герои", Скот Граймс ("Спешно отделение") и колегата му от "Д-р Хаус" Джеси Спенсър, сега в "Пожарникарите от Чикаго".

Сегашната му група включва и други вокалисти, на които той акомпанира - като в концерта в памет на блусаря Професор Лонгхеър. Гигът на борда на пенсионирания презокеански лайнер "Куин Мери" е издаден на DVD и излъчен по американската обществена телевизия Пи Би Ес. 

Блусар не само в живота, но и на екрана е канадският актьор Дан Акройд. Освен с "Ловци на духове", той е популярен с музикалния екшън "Блус брадърс" (1980), на който е съсценарист.

Той е базиран на скеч от предаването "На живо в събота вечер" (Saturday Night Live), а в поддържащи роли са привлечени имена като Арета Франклин, Рей Чарлз, Джеймс Браун, Джон Лий Хукър.

Джон Гудман се присъединява като новия вокалист на групата Майти Майк в продължението "Блус брадърс 2000" (1998), режисирано отново от Джон Ландис с участието на десетки други звезди. Рокадата се налага, тъй като екранният брат на Акройд - Джон Белуши, който пее класиките Jailhouse Rock и Everybody Needs Somebody to Love, умира от свръхдоза наркотици още през 1982-ра, едва на 33.

"Блус брадърс" издават дебютния си албум Briefcase Full of Blues (1978) още преди появата на първия филм, а през 1997 г. забавляват публиката на Супербоула в почивката между полувремената заедно с Джеймс Браун и "Зи Зи топ", като в ролята на покойния си брат влиза актьорът Джеймс Белуши (видео).

Виж още: Двойка пътни полицаи и хиляди потрошени коли

Самият Акройд, който на 1 юли навършва 62, мечтае да превърне "Блус брадърс" и в тв сериал. Той продължава да изпълнява блус с неизменните тъмни очила, черен костюм и шапка.