Психопатия и желание за издевателства, маскирани като патриотизъм

Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази конституция. 

Това е преамбюлът на българската конституция - най-важният документ в Република България. Текстът, който е символ на българската държавност наравно със знамето и герба, и реално - текстът, който всеки българин трябва да е чел.

Човек трябва да предположи, че в условията на все по-силно залегнали патриотични и националистически настроения, този документ ще бъде носеща колона на българщината. Но не е така. 

Издевателства, маскирани като национализъм

Българските граждани не са равни. Поне това се опитва да втълпи един младеж с бомбер и бойно поведение на случайно срещнато момче от ромски произход. 

21-годишният Ангел Калеев от пазарджишкото село Овчеполци преби 17-годишно момче от ромски произход, след което се похвали във "Фейсбук", публикувайки видео на "геройството си". Причината за побоя е проста - защото така. Младият защитник на расовата чистота пита жертвата си дали според него са равни - "К'во каза́, че аз с теб съм равен, така ли?". След което започва да го удря, да го рита в главата и в корема и да крещи. 

Един от публичните постинги на Ангел в социалната мрежа "Фейсбук" се обръща към Апостола на Свободата Васил Левски с думите "Дяконе, след 100 години нас ни има пак!!!" и снимка на агитката на футболния "Левски" (София). 

И това е големият проблем. Подобни индивиди развяват патриотизма като свое знаме, като извинение за психопатичните си наклонности и желанието си да издевателстват върху по-слабите. Защото 21-годишният Ангел няма да се прави на голям мъж пред някой възрастен и силен. Той ще тормози 17-годишното момче, което е по-слабо от него и не може да се защити. 

Виж още: Да биеш бременни не е национализъм

Насилието в името на Левски

Проблемът на тези "националисти" е, че техният патриотизъм почива на изкривени идеали и на показна любов към родината. Защото Левски не е искал подобни неща. Самият той казва, че ще търси братя сред всички - независимо от вяра и народност. 

"Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност." - в писмо до Любен Каравелов от 25 август 1872 г.

"Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!" - из писмо-дописка до Ганчо Мильов в Букурещ от 10 май 1871 г.

България, която Левски желае, е демократична република на достойните хора, в която всеки работи, за да се постигне едно по-общо благо. Идеалът на Левски държи основите си на здравата работа, на любовта към отечеството и на равноправието - независимо от етнос и вяра. Всеки, който иска да работи за развитието на страната, е добре дошъл.

Виж още: По-голямата част от населението е съгласна с Динко и Перата

Защото това е истинският патриотизъм - да работиш за развитието на държавата си, с труда си да се стараеш да правиш нещо полезно. Да правиш онази допълнителна крачка, която никой не я изисква от теб. Да помагаш. И вярвам, че това е искал Левски от нас.

Но уви, името се помни, идеалите - не. А самият Левски е превръщан в икона на нещо много по-различно от това, за което сам той се е борил, в символ на един национализъм, който няма у себе си корени в родолюбието, а в омразата и желанието да налагаш своето. 

Виж още: Психопатите около нас​​​​​​​

Национализъм, отричащ човешкото

Това е един национализъм, маскиран с патриотични възгласи, развяване на знамена и омраза по чуждите, но отричащ най-простите неща, като това да бъдеш преди всичко човек. 

Защото да си човек не е просто въпрос на принадлежност към биологичен вид, избор е. Избор да преглътнеш дивашкото в себе си, порива на примата да решаваш проблемите си с тупаници, желанието да издевателстваш над по-слабите. Да си човек е избор. Да защитаваш тези, които имат нуждата от защита. Да мислиш, преди да действаш. Да помагаш. Поне така аз съм научен.

И ако представата за национализъм и патриотизъм днес отрича човешкото, то по-добре си я задръжте. Аз предпочитам да бъда човек. 

Дълго мислихме, преди да публикуваме тук това видео заради кадрите на насилие в него. Все пак тези кадри обаче най-силно могат да ни накарат да се замислим върху извратените представи за национализъм и патриотизъм, които се ширят. Въпреки това ви препоръчваме да не го гледате, ако страдате от слаби нерви или сте по-чувствителни към насилието.