Колкото по-дълго продължи въпросът за отнемане на лиценцза, толкова повече ще намаляват активите на КТБ, каза адвокат Валя Гигова

"Нещата с банките стоят по-сложно, отколкото с обикновения търговец. В момента КТБ е с отнет лиценз, тя не може да извършва банкови сделки, т.е.няма никакви приходи. Това е едната причина активите да намаляват, защото не се извършва банкова дейност. От друга страна, се извършват разходи. Представете си колко клонове има тая банка, колко помещения под наем има, 

колко служители, колко заплати, колко здравни и социални осигуровки

Това е причина за намаляване на активите" - така адвокат Валя Гигова коментира пред БНР предстоящите промени в Закона за банковата несъстоятелност. 

По думите ѝ преценката трябва да бъде твърде прецизна, защото може да се окаже, че сме нарушили някое правило на ЕС.

Виж още: Делото за отнемането на лиценза на КТБ влиза в съда през април

"Ако квесторите не си изпълняват функциите, БНБ може да ги смени. Колкото по-дълго продължи въпросът за отнемане на лиценцза, толкова повече ще намаляват активите. Въпросът за лиценза още не е решен. Временният синдик няма да има правомощия. 

Просто ще има още един орган, който ще утежни ситуацията

Централната банка е специализираният орган за надзор, сега излиза, че държавата казва, че не си върши работата", каза още  Валя Гигова.

Няма правила за изготвяне на списъците на квестори и синдици. Тези лица пак са посочени от БНБ, заяви Гигова.

Виж още: Менда Стоянова: Къде са активите на КТБ?