"В докладите беше посочено, че от всичките активи на банката, добрите са около 1,8-2 млрд. лв. Сега половината от тях вече ги няма", припомни председателят на бюджетната комисия в парламента

Временният синдик, който ще бъде назначен в Корпоративна търговска банка (КТБ) след готвените спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, ще контролира прихващанията в банката, тъй като квесторите на БНБ нямат това право - това обясни пред Би Ти Ви Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

В настъпилото в КТБ безвремие никой не контролира сделките на квесторите, а активите се топят,

смята Стоянова. С намаляването активите на КТБ намаляват и шансовете на кредиторите, а и на Фонда за гарантиране на влоговете да обезпечат парите си, обясни тя.

"В доклада на четирите компании беше посочено, че от всичките активи на банката, добрите са около 1,8-2 млрд. лв. Сега половината от тях вече ги няма", припомни Стоянова.

"Ако се правят прихващания, е ясно че квесторите са разрешавали такива, те се правят с добри активи. Един синдик има право да се намеси, дори да иска съдебни дела за тези прихващания, а квесторът няма право", обясни тя.

"Обезпечените кредитори си получиха парите, но там на тяхно място застана държавата и фонда, които извадиха 3 млрд. и половина и ги платиха. Точно тези кредитори, които не са обезпечени, и имат сериозни влогове в КТБ, точно те се опитват по един или друг начин, чрез прихващане, което квесторите разрешават, да предредят фонда за гарантиране на влоговете, респективно държавата, да предредят всички останали по-малки кредитори, които нямат възможности за добри адвокати", смята Стоянова.

Банковият надзор се е провали в казуса КТБ

а може би той се проваля и в други случаи, за които не знаем, заяви тя.

"Аз продължавам да искам оставката на Искров и не съм съгласна той с писмо до Народното събрание да казва, че е готов да даде оставката, когато се определи нов управител. В неговия мандат се случи това,което всички твърдяха, че не може да се случи в България, редно е да си подаде оставката", заяви Стоянова.

Тя коментира и информацията, че шефката на банковия надзор Нели Кордовска е изтеглила парите си от КТБ буквално в последния момент. Според Стоянова много хора в БНБ са разполагали с вътрешна информация за ставащото в трезора на Цветан Василев дни, преди да бъде поставен под надзор. В същото време, и към момента има служители на централната банка, които чакат да получат достъп до парите си.

Корман Исмаилов: С изпращането на нови синдици в КТБ не се заобикаля съда

"Нямам притеснение, че ГЕРБ ще се опита да овладее и цензурира информацията около случилото се с КТБ, каза в предаването "Преди всички" Корман Исмаилов от Реформаторския блок, член на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание" каза Исмаилов, цитиран от БНР.

"Преди два дни беше създадена временна анкетна комисия, която да проучи действията на държавните органи и институциите, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 г. Начело на комисията застана Десислава Атанасова от ГЕРБ въпреки настояването на Реформаторския блок тя да се оглави от Радан Кънев", коментира Корман Исмаилов.

"Мисля, че интересът към тази комисия ще бъде много голям. Могат да присъстват и представители на вложителите. Когато нещата стават прозрачно и открито... целта е да излязат всички факти", допълни Исмаилов.

"Наистина има притеснения, как така се случи, говори се за промяна на методологии, обезценка на активи, отписване на обезпечения на активи, прихващания, опити за разделяне на депозити, действия на държавата за защита на вложенията за защита на средствата на държавни предприятия и общини, каза още той.

Всичко това трябва да бъде максимално ясно и прозрачно пред обществото, така че, когато след това тежестта се поеме от данъкоплатците, да остане някакво усещане за справедливост, коментира Корман Исмаилов.

Прави опит да се заобиколи съда с едноличното назначаване на новите синдици

смята Исмаилов.

"Действията са правилни, подходът е да има консенсус и това да стане прозрачно пред всички. Всички действия в последствие подлежат на санкция на съда, на обжалвания, но ми се струва, че след всичко това, което се случи, много е важен общият, мащабен анализ как се стигна дотук и как от тук нататък няма да допуснем подобни ситуации", Корман Исмаилов.

Виж още: Делото за отнемането на лиценза на КТБ влиза в съда през април