Българският лекарски съюз и Здравната каса все още не могат да постигнат споразумение

Според председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) е 99% вероятността да няма Национален рамков договор за 2015 г. Изявлението му дойде след съвместно заседание с Надзорния съвет на Здравната каса за цените и обемите на медицинските дейности за следващата година, съобщи БНР.

Здравната каса не приема предложенията на БЛС

По думите на Цветан Райчинов на срещата не е бил постигнат консенсус, като от Надзорния съвет на Здравната каса не са се съгласили с нито едно от предложенията на БЛС за увеличаване на цени и обеми в болничната и извънболничната помощ, така че през следващата година пациентите да имат по-добро здравеопазване.

Една от основните причини Националният рамков договор за 2015 г. да не бъде сключен е, че от Наздорния съвет на НЗОК предвиждат дефицит в болничната помощ от 120 млн. лв., а в доболничната помощ дефицит от 10 милиона лева, обясни още Райчинов.

Най-вероятно през 2015 г. ще има 150 млн. лв. дефицит, което ще се наложи актуализация, допълни още той.

В събота ще се реши

В събота, на събора на съсловната организация ще се вземе окончателното решение дали да се подпише национален рамков договор за догодина.

На събора председателят на надзорния съвет на Здравната каса Кирил Ананиев ще предложи увеличаване на цените в извънболничната помощ с 5 млн. лв., а не с 12 млн. лв. , както беше поискано днес и както не се разбраха от двете организации. 

Виж още: Депутатите гласуваха на първо четене бюджета на Здравната каса

От лекарският съюз не приемат и с предложението на Надзорния съвет на Здравната каса, да има регулация по отношение на плащанията на извънлимитната дейност на болничните заведения.

Националният рамков договор се съставя на консенсусна основа и определя правата и задълженията на НЗОК, Българския лекарски съюз, Съюза на стоматолозите в България (Български зъболекарски съюз), районните здравоосигурителни каси и изпълнителите на извънболнична медицинска помощ в здравната система.