Общо 91 хора с висши държавни постове имат пропуски в декларациите си

Общо 91 души, заемащи висши държавни длъжности, не са обявили в декларацията си до Сметната палата в края на миналата година цялото си имущество, както е по закон. 

По закон

Според Закона за публичност на имуществото на лица на висши държавни длъжности своето имущество декларират президентът и вицепрезидентът, народните представители, премиерът, министрите и заместник-министрите, председателят и съдиите от Конституционния съд, Върховния касационен съд и Върховния административен съд, главният прокурор, областните управители и техните заместници, кметовете и заместник-кметовете на общини.

Вчера на сайта на одитната институция бе публикуван списък имената на тези, които имат пропуски в декларациите.

В него фигурират шефове на министерски кабинети, членове на ръководствата на областни и общински управи и на политически партии, както и общо девет депутати. 

За несъответствието в декларациите им по закон ще бъдат алармирани НАП и ДАНС. Повечето от тях са "забравили" да обявят дялове във фирми и имоти включително на своите съпрузи.

В списъка са влезли депутатите: 

Бойка Маринска (РБ), която не е декларирала данни за дялове на съпруга си в "ТРИЕРА-1" ЕООД - Пещера, Борислав Великов (РБ) - не е декларирал притежавана нива с площ от 1999 кв. м в Берковица, Валентин Павлов (РБ) - не е декларирал притежавани дялове в дентален център, групова практика за дентална помощ и притежавани от съпругата му дялове в "ЦАЙХ" ЕООД в Перник.

Димитър Спасов Димитров от "БСП - лява България", който не е декларирал данни за три ниви на съпругата си в село Сарая, община Пазарджик.

Народният представител Петър Беков (ГЕРБ) не е декларирал данни за съпругата си - притежавани дялове в амбулатория за детски болести в Ихтиман.

Славчо Бинев от ПФ не е декларирал апартамента на непълнолетното си дете в София, чиято площ е 45 кв.м. Полина Карастоянова (ПФ) не е описала данни за съпруга си - притежаван урегулиран поземлен имот с площ 475 кв. м в село Малък Извор, община Ябланица.

Виж още: Сметната палата проверява ББЦ и "Атака" за нередности с дарителите

Депутатът Росен Петров от БДЦ не е посочил притежавани дялове в "Брейн Къмпани" ООД, гр. София.

Иван Станков от АБВ не е декларирал притежавано пасище, мера с площ от 2,489 дка и лозя с обща площ от 4,695 дка в село Ружица, община Болярово.

Народната певица Николина Чакърдъкова, която е в ръководството на АБВ, не е декларирала  притежаван лек автомобил Санг Йонг Рекстън, както и данни за съпруга - притежавани дялове в "Блакорп" ЕООД, Гоце Делчев.

Проверката обхваща декларациите на лицата с висок пост за периода от 8 ноември 2014 г. до 31 декември 2014 г. 

Източник: "Инвестор", "Монитор"