До средата на 2016 г. трябва да заработи електронен регистър на опасните съоръжения

Общо 80 хил. асансьора в България са опасни и трябва да бъдат обезопасени. Това заяви пред БНР Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация. 

В Електронния регистър на опасните съоръжения, изготвен от Министерството на икономиката, до момента вече е въведена информация за 2000 асансьора.

Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година. Очаква се до средата на 2016 г. в него да бъде заложена информация за всички съоръжения, а тези, които не са включени ще бъдат спирани. Един от проблемите обаче, е, че до момента често се подава неистинска информация за състоянието на асансьорите.

"Наскоро установихме, че един асансьор вече осем години работи без да е регистриран където и да било, без да има легитимен договор, без да е поддържан от легитимна фирма и нито собственика, нито фирмата, която го поддържа вече осем години, са пожелали да го регистрират. Този асансьор продължава да работи и вози осем години хора. Ако няма контрол и надзор той ще продължи още 18 години да работи така", разказа Маринков.

Виж още: Асансьорът на бъдещето ще се движи и настрани

Така ако се случи инцидент в този асансьор, извършителят ще е неизвестен, коментира още той.

По негови думи от асоциацията са изготвили програма за обезопасяването им, която трябва да бъде внесена в държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Министерството на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България.

"В тази програма са заложения наколко прости неща. На тази кабина, която е с полуавтоматични врати на асансьора, трябва да се сложи една автоматична кабинна врата. И нищо повече", обясни той.

Източник: БНР