Когато ни трябва да спестим бързо пари

Един от признаците на това, че сте вече зрели хора е спестяването на пари. Дали ще е, за да си купите нещо малко по-скъпо от възможностите ви в момента, или просто, за да имате пари за черни дни, спестяването на пари е нещо, на което трябва да се научите.

Сред най-добрите начини за това е още в началото на месеца да отделите 10% от парите, които печелите. Освен това обаче може да добавяте към тях и допълнително по малко спестено на ден. 

Ето 8 лесни трика, който ще ви помогнат да "закътате" допълнително по 5-10 лв. на ден: 

1. Откажете газираните напитки

Те не само са вредни и водят до напълняване, но също така докарват излишна тежест върху бюджета ви. Спрете да си купувате подобни напитки и ще видите един видимо по-положителен резултат в края на месеца. 

2. Пропуснете няколко пъти излизанията след работа 

Да пийнеш по няколко бири с колегите след работа е приятно, разпускащо и сплотяващо екипа занимание, но въпреки това пропускането няколко пъти на тези излизания може да ви спести добри пари (а понякога и сутрешно главоболие на другия ден).

3. Тренирайте вкъщи

Тренировките са важна част от поддържането на здравия живот, но откровено казано, можете и да намалите ходенето във фитнеса. Напълно ползотворна тренировка може да се направи в парка, в градинка, където има лостове и дори вкъщи с гирички и тичане по стълбите за кардио. Така спестявате от карта за фитнес, но пак поддържате добра форма.

4. Приготвяйте си обяда вкъщи

Вместо да давате пари за обяд, можете да си го сготвите вкъщи. Вярно, отнема малко повече от времето ви, но пък ядете нещо по-полезно (от хамбургер, пица или дюнер) и не се налага да давате допълнително пари. 

Виж още: Как се става милионер с малко пари?

5. Ползвайте промоции, когато пазарувате

Повечето големи вериги магазини имат свои седмични издания с промоции. Поинтересувайте се от тях и купувайте нещата, които ви трябват, когато са в промоция. 

6. Продайте ненужните вещи

Съществуват множество платформи, в които можете да пласирате всички онези подаръци, които така и не са ви били от полза или дори не са ви харесали. Това, което е боклук за един, може да е от сериозна полза за друг. 

7. Наслаждавайте се на безплатни забавления

Може вече да звучи странно, но понякога по телевизията дават и забавни неща. Интернет пък е пълен с места, където да загубите часове, без дори да усетите. Съществуват и платформи с безплатни филми и книги. Понякога да си останеш вкъщи не означава да скучаеш, дори напротив. 

Разходките сред природата, карането на колело в парка, простата разходка с приятел... все неща, които няма да ви струват пари, а дори може да са много по-приятни от вечерно излизане с алкхол и шумна музика.

Виж още: За да имаме винаги пари

8. Забравете за вафлите и чипсовете

Вредни и струват доста повече, отколкото си заслужава. Пробвайте да си приготвите нещо сладко вкъщи. Почти гарантирано ще е по-вкусно.