Страната изпитва остър недостиг на стоки от първа необходимост

След като от във Венецуела от месеци вече има опашки за различни стоки от първа необходимост като храна и лекарства, а тоалетната хартия е кът от вече почти година, сега нова стока стана дефицитна в страната на развиващия се социализъм. Хората вече се рядят и на опашки за презервативи, съобщава "Блумбърг".

Петролът се срина и с него икономиката

След задълбочаването на срива в цените на петрола недостигът на всякакви продукти - от памперси до дезедоранти и презервативи са в дефицит. Страната печели около 95% от приходите си в чуждестранна валута от износа на петрол. Икономиката на Венецуела е притисната до ръба и заедно с липсата на стоки, това повишава цените драстично.

Онлайн търгове за презервативи

Така на търгове онлайн се появяват оферти за кутия с 36 презерватива. Победителят в търга трябвало да заплати сумата от 4 760 боливара, което се равнява на около 755 долара. Минималната заплата във Венецуела е 5 600 боливара.

Проблемът с липсата на презервативи е много по-сериозен, отколкото звучи. Венецуела е с най-високите нива на заразено с вируса ХИВ и с най-голям брой ранна бременност в Южна Америка.