Това сочи доклад на Европейската агенция по околна среда, според който всички водоеми във вътрешността на страната ни получават отлична оценка

Три от българските плажове са с опасно мръсна вода, сочи най-новият доклад на Европейската агенция по околна среда (EEA). Дни преди началото на сезона специалистите препоръчват да избягваме къпането на рискови места. Къде водата е чиста и къде не?

Трите места по родното Черноморие, където къпането не е препоръчително, са плажът преди Царево на юг, а на север, както и миналата година - Офицерският плаж във Варна и "Панорама" на Златни пясъци.

В проучването попадат общо 95 плажа у нас. При 69 от тях качеството на водите е "отлично", на 17 - "добро", а на 5 - "задоволително".

Това, което се изисква от нас като концесионери, ще бъде сторено - пясъкът ще бъде изчистен, ще бъде осигурено медицинско обслужване, водно спасяване, сянка за тези, които искат да събират слънчев тен, но за водата ние, за съжаление, нищо не можем да направим, коментира пред Нова телевизия Андрей Василев, представител на концесионера на варненския плаж.

В Европа най-много места за къпане с лошо качество на водата има в Испания, Франция и Италия, а отличниците са Кипър, Люксембург и Малта, където всички плажове са идеални.

Виж още: Най-хубавите плажове в Европа

Източник: Нова телевизия; EEA