Епицентърът на земетресението е в Гърция.

Земетресение бе усетено в цялата страна минути преди 12.30 часа. Трусът бе продължителен - около минута.

Сигнали за усетеното разместване на земни пластове бяха получени от Благоевград, Кърджали, Бургас, Пловдив, Стара Загора. Най-силно са го усетили живеещите на по-високи етажи.

Трусът е бил усетен дори в района на румънската столица Букурещ.

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН информираха за bTV, че епицентърът на земния трус е бил на 320 км от София - край Самотраки в Егейско море. Силата е над 6 по Рихтер, а данните се обработват.

Информацията се потвърждава и от сайта на Европейския сеизмологичен център, който регистрира земетресение с магнитуд 6.5 по Рихтер в Егейско море. Към 13.00 часа на сайта на европейския център бяха регистрирани и два вторични труса в района - със сила 5.0 и 4.0 по Рихтер.

"Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни", коментира пред БНР проф. Емил Ботев. Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. 

"Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив - с по-слаб магнитуд. Сеизмичната активност в Северно Егейско море не е пряко свързана с нашата страна", каза още проф. Ботев.

Само преди два дни се навършиха две години от мощния трус с епицентър в Перник, който разтърси цялата страна.

Виж още: Какво да правим при земетресение