Към момента няма постъпила достоверна информация за подготвяни атентати у нас

За последните 15 месеца общо 56 лица са били оценени като опасни за националната сигурност и са с наложени принудителни мерки "експулсиране", "отнемане на правото на пребиваване" или "забрана за влизане в страната". Това става ясно от писмен отговор на премиера Бойко Борисов до депутат от управляващото мнозинство. 

От началото на 2015 г. до 12 март 2016 г. службите за сигурност са проверили общо 18 408 мигранти, които са влезли незаконно в страната. 

За 577 от тях са придобити данни, че с действията си могат да поставят в опасност сигурността и интересите на българската държава, поради което са предприети мерки за недопускане легализиране на пребиваването им у нас”, пише премиерът.

На денонощен режим работи антитерористичният център в ДАНС, който анализира постъпващата информация за заплахи за националната сигурност, като към момента няма постъпила конкретна и достоверна информация за планиран или подготвян терористичен акт срещу български обекти и интереси или срещу чужди обекти на територията на Република България. 

Виж още: ДАНС е експулсирала петима чужденци​

От отговора на Бойко Борисов става ясно още, че е изготвен секретен план, който е в процес на съгласуване между отделните държавни институции. Планът съдържа четири възможни сценария за развитие при възникване на усложнена обстановка вследствие на увеличен миграционен натиск по българо-гръцката граница. 

Изградената от кабинета на Пламен Орешарски 30-километрова ограда по границата с Турция е оценена като “високоефективна мярка”, която е довела до "рязко намаляване на опитите за незаконно преминаване на територията на страната в този участък от държавната граница". 

За усилване на охраната на границата са назначени и нови 178 служители на "Гранична полиция". От тях 112 са разположени по границата с Турция, а 66 по българо-гръцката граница.

Виж още: Очакват 1 млн. бежанци да дойдат в Европа през 2016 г.​

Заради засиления миграционен натиск, на 15 и 16 март в София български и турски представители са обсъдили изготвянето на Протокол между двете държави, който да осигури обратното връщане в Турция на незаконно преминали на българска територия граждани на трети страни, става ясно още от отговора на премиера. 

"По информация на Министерството на външните работи към момента няма сведения за насочване на бежански потоци през България. Нещо повече, през месеците февруари и март се наблюдава тенденция към спад на бежанската вълна", допълва Борисов.

Източник: в. "Сега"